друкувати


Аматори Коломийщини маланкували в Угорщині

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-01-26 09:27:27

На запрошення Товариства української культури та українського самоврядування в Угорщині, яке очолює пані Ярослава Хортяні, народний аматорський родинний колектив "Перелаз" і учасники художньої самодіяльності Будинку культури села Сопів виступили з колядками і українськими піснями в Будапешті, перед зібранням українців, які відзначали Різдво Христове. На прийнятті був присутній посол України в Угорщині Дмитро ТКАЧ.

Розповідає художній керівник родинного колективу "Перелаз" пані Наталя КОВАЛЬОВА:
- Наші колядки глядачі сприймали дуже тепло і щиро, підспівували, довго аплодували і не відпускали нас зі сцени. Усі дякували нам за частинку рідної України, яку ми їм привезли. У місті Секешфехерварі, де ми проживали, ми представили на суд глядачів ще два концерти. Показали угорцям обряд маланкування, який зал зустрів на "біс". Серед глядачів були члени українського самоврядування в Угорщині із Будапешта й інших міст, були представники місцевих національних меншин – поляки, росіяни та ін. Наш виступ широко висвітлювало угорське радіо і телебачення. Голова українського самоврядування цього міста Юлія Матяш організувала для нас чудовий прийом – за це, а також за запрошення до Угорщини ми їй щиро вдячні. Приємно було бачити, з яким теплом наші українські пісні сприймає їхня публіка: всією душею, зі сльозами на очах.

Наступного дня ми виступали на головній площі міста, де зібрались багато українців та інших жителів міста. Ми співали українські колядки біля чудової "вертепки" на подвірї мерії, за що представник міської влади нам щиро дякував від імені всіх містян і вручив нам пам’ятні сувеніри.

Влаштувала для нас пані Ярослава Хортяні також екскурсію Будапештом, розповіла не тільки про історію цього чудового міста, але й про історичну минувшину Угорщини. Ми довідались, з якими великими труднощами українцям вдалося спорудити пам’ятник Тарасу Шевченку в центрі Будапешта. Сюди українці приходять не тільки у дні Шевченкових роковин, але й у всі державні українські свята. Ми також віддали шану нашому пророкові, поклали до підніжжя пам’ятника квіти, заспівали його безсмертний "Заповіт". Додому повертались із переповненими теплом і щирістю серцями від спілкування з українською діаспорою в Угорщині.

Автор: Софія ОНИКІВСЬКА, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі