друкувати


Обама ліквідує Ґуантанамо

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-01-22 01:29:24

Протягом 2009 року буде закрито в’язницю Ґуантанамо, що знаходиться на острові Куба, – обіцяє адміністрація нового американського президента Барака Обами.

Вже кілька годин після урочистої присяги, Барак Обама наказав представникам Пентаґону звернутись до Трибуналу в Ґуантанамо, аби на 120 днів призупинити судові процеси 21 в’язня. Військові судді ухвалили це рішення. Одночасно, адміністрація Обами працює над постановою про ліквідацію в’язниці в Ґуантанамо. Поки що невідомо, коли новий президент підпише цей документ і які процедури буде застосовано відносно в’язнів війни з тероризмом з ґуантанамської в’язниці. Ймовірно, в’язнів буде поділено на кілька категорій. Частина з них відповідатиме перед американськими судами, а частина – перед судами військовими. Процеси деяких з них можуть відбутись перед міжнародними трибуналами.

В’язницю в Ґуантанамо було створено після терактів 11 вересня 2001 року. Протягом понад восьми років через неї пройшло понад 800 осіб, котрих підозрювали у тероризмі. Сьогодні в Ґуантанамо перебуває 240 в’язнів, повідомляє Польське радіо.

Обговорити на форумі