друкувати


Для України газ буде по 228 доларів

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-01-20 04:23:06

Ціна, яка діятиме не поквартально, буде однакова на весь рік, починаючи з 1 січня 2009 року і становитиме 228 доларів, заявила Юлія Тимошенко.

Тимошенко назвала точну середньорічну ціну на газ для України в 2009 році. Це 228,8 доларів за тисячу кубометрів (на кордоні), без урахування ПДВ і витрат на розмитнювання і транспортування. По це вона заявила під час прес-концеренції.

"Ціна, яка діятиме не поквартально, вона буде однакова на весь рік, починаючи з 1 січня 2009 року. Ця ціна на газ складатиме 228,8 долари за тисячу квадратних кубометрів. Це дуже гідна ціна", - заявила прем'єр.

Юлія Тимошенко упевнена, що в майбутньому транзит російського газу до Європи по українській території не буде.

Напередодні "Нафтогаз України" і "Газпром" підписали угоди про поставки газу і його транзит до Європи на 10 років. Транзит газу до Європи поновився 20 січня після майже трьох тижнів перерви.

"Я упевнена, що більше таких випадків не буде, тому що в останні дні вдалося підписати між Україною і Росією стратегічні документи. Переконана у тому, що всі проведені переговори між Росією і Україною дають надію на стабільну роботу системи газопостачання", - сказала Тимошенко.

Тимошенко також заявляє, що не обговорювала в Москві статус української ГТС.

"Ніяка зміна форми власності газотранспортної системи, передача її в концесію і тому подібне не обговорювалася", - сказала Тимошенко. Вона нагадала, що є супротивником приватизації вітчизняної газотранспортної системи, оскільки вона є стратегічним об'єктом України.

Раніше Путін не виключив, що Росія може взяти участь в приватизації української ГТС, якщо офіційний Київ дасть на цю згоду.

Також сьогодні стало відомо, що технологічний газ, який необхідний для здійснення транзиту російського газу до Європи, Україна купуватиме за спеціально розрахованою ціною - 167 дол. за 1 тис куб. м в обсягу 11 млрд. куб. м., повідомляє TCH.ua.

Обговорити на форумі