друкувати


У ЛУКАШЕНКА немає алергії на Україну, і ЮЩЕНКО його за це поважає

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-01-20 03:45:35

У Чернігові відбувається зустріч президентів України та Білорусі Віктора ЮЩЕНКА та Олександра ЛУКАШЕНКА. На місце зустрічі глав двох держав прибув і перший віце-прем'єр українського Кабміну Олександр ТУРЧИНОВ.

Білоруський президент позитивно охарактеризував відносини двох країн. "У нас ніколи не було проблем, і ніколи не буде. Ми завжди були разом, підставляли один одному плече у важкі часи", - зокрема сказав ЛУКАШЕНКО.

Він також запевнив українського президента в тому, що "в Білорусі немає ніякої "алергії" ні до України, як до держави, ні до українського виробництва". Що він мав на увазі, ЛУКАШЕНКО не пояснив.

Натомість, за словами білоруського керівника, "показником наших відносин є високий товарообіг, динаміка його збільшення, особливо в останні два роки". "Це не однобічний товарообіг, він збалансований", - сказав Лукашенко.

Він також заявив про намір налагодити тісну співпрацю з Україною у питаннях подолання фінансової кризи: "Не думаю, що ця світова "зараза" ще довго продовжиться, і ми повинні вийти сильними з цієї кризи". "Наші банкіри знайшли порозуміння, і ми можемо утримати такий товарообіг", - додав ЛУКАШЕНКО.

Він, крім того, запропонував Україні вирішити низку двосторонніх питань. Зокрема, це пропозиція українського президента створити коридор Чорне море - Балтійське море. "Ми готові працювати з вами і з країнами Балтії по цьому напрямку", - сказав ЛУКАШЕНКО і запросив ЮЩЕНКА до себе.

"Ми вас чекаємо в Мінську, приїжджайте у будь-який час. Наші люди з інтересом будуть вас чекати", - наголосив білоруський президент.

Віктор ЮЩЕНКО, у свою чергу, заявив про наявність "політичної волі для розвитку стосунків з Білоруссю". "Ми повні рішучості розвивати нашу співпрацю", - сказав український президент.

Він дав "гарну оцінку динаміці розвитку двосторонніх відносин, зокрема, зростанню обсягу взаємної торгівлі".

"Я щасливий, що наші двосторонні відносини не супроводжуються жодними проблемами. Ми завжди готові співробітничати в нафтовій, енергетичній, транспортній сферах", - відзначив ЮЩЕНКО. При цьому він підкреслив, що в обох сторін "є хороший потенціал для збільшення двосторонньої торгівлі".

"Ми дуже поважаємо наших сусідів, (білоруський) народ, з яким у нас є історичне минуле, сьогодення і майбутнє", - заявив президент України.

Під головуванням ЮЩЕНКА і ЛУКАШЕНКА проходять українсько-білоруські переговори у розширеному колі.

Після завершення переговорів відбудеться церемонія підписання українсько-білоруських документів. Серед них – меморандум про співпрацю між Кабінетом міністрів України і урядом Республіки Білорусь в енергетичній сфері та міжурядова угода про спрощений порядок перетину ділянки автомобільної дороги Славутич – ЧАЕС, що пролягає через білоруську територію, повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі