друкувати


Шкільні обміни між Польщею та Україною

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-01-16 09:11:21

Чотирнадцять учнів Печеніжинської ЗОШ стали учасниками проекту "Разом у Європі", який передбачає шкільні обміни між Польщею та Україною. Заснований він Робертом ШУМАНОМ, ця фундація фінансово підтримує програми, які стосуються обмінів між державами. Метою проекту є введення громадянської освіти до навчальних програм в українських школах, підготовка української молоді до активної участі в житті школи, свідомої участі у демократії. У проекті взяло участь 16 шкіл з Польщі й така ж кількість шкіл із західного регіону України.

Пощастило й Печеніжинській школі потрапити до проекту. Як і було передбачено його умовами, спочатку до українських школярів приїхали польські однолітки з гімназії міста Елк. Усі діти були розселені в Печеніжині в місцеві родини. Вони мали можливість побувати на уроках у тутешній ЗОШ, ознайомитися з нашими звичаями, побувати на екскурсіях у Яремчі, в коломийських музеях і навіть відвідати костел у Коломиї.

А вже через кілька днів чотирнадцять пече ніжинських учнів у супроводі двох учителів — Миколи ФІЦАКА, вчителя інформатики, та Ольги РЕБЕНЧУК, учительки англійської мови, — поїхали до Елка. Тут усе відбувалося за аналогічною програмою: печеніжинські діти розселилися в родинах польських друзів, відвідували уроки в тамтешній гімназії, побували на численних екскурсіях, особливо запам’ятався похід до аквапарку з його чудовим басейном і різноманітними атракціонами. Цікавим для печеніжинців стало знайомство з польською системою навчання, яка дещо відрізняється від нашої. Скажімо, польським учням дають більше часу для самостійного опанування матеріалу, вони частіше дискутують з викладачами. Крім того, як розповів Микола ФІЦАК, який власне й завітав до редакції, щоб поділитися враженнями від подорожі, польська школа має значно кращу матеріально-технічну базу, практично кожен клас обладнаний інтерактивним комплексом. Гімназія Елка постійно бере участь у різноманітних грантах і проектах. Польські школярі доклали всіх зусиль, щоб зробити максимально насиченою програму перебування в себе українців. Дотримуючись умов проекту, який передбачає інтеграцію польської молоді з українськими однолітками, ознайомлення зі звичаями, школярі Елка підготували цікавий захід, де представили регіони своєї держави, з їхніми піснями й звичаями, видали спецвипуск шкільної газети. Варто зазначити, що під час відвідин елківських гімназистів Печеніжина наші школярі виготовили для них путівник по своєму селищу українською і польською мовами.

Отож, обмін удався, бо обидві сторони залишилися задоволеними й тепер обдумують, як продовжити співпрацю, котра дає стільки незабутніх вражень і пізнання нового.

Автор: Оксана КРОХМАЛЮК
Джерело: "Вільний голос" для Коломия ВЕБ Порталу
Обговорити на форумі