друкувати


Російський газ так і не дійшов до України

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-01-13 02:38:54

Європейська комісія заявила, що газ по території України поступає або дуже невеликими обсягами, або не поступає взагалі.У зв'язку з цим Європа закликає відповідальні сторони - Україну та Росію - до виконання зобов'язань і негайного відновлення транзиту газу в повному обсязі, повідомив представник Єврокомісії Ферран Таррадельяс ЕСПУНІ (на фото).

Крім того, за його даними, європейські експерти не мають повного доступу до головних газових диспетчерських центрів у Москві та Києві.

У свою чергу "Газпром" проінформував Єврокомісію про неможливість забезпечувати транзит газу до Європи через Україну.

Керівництво російського концерну вважає, що українська сторона порушила досягнуті у понеділок домовленості і навіть не планувала починати 13 січня транзит газу до ЄС.

"Таке враження, що Україна не планувала виконувати своїх зобов'язань по підписаному документу, і здається, що українці не збиралися відкривати свою систему для транзиту газу", - заявив заступник голови компанії Олександр МЕДВЄДЄВ.

Він додав: "здається, що вони танцюють під музику оркестру, який керується не українцями, а з іншого місця".

За його словами, Київ не допустив російських спостерігачів на свої газовимірювальні станції. "Україна заблокувала транзит російського газу до Європи", - резюмував МЕДВЄДЄВ.

"Нафтогаз" спростував ці заяви. Як зазначив прес-секретар компанії Валентин ЗЕМЛЯНСЬКИЙ, не відповідає дійсності і повідомлення "Газпрому" про нібито недопущення офіційних російських спостерігачів на українські газовимірювальні станції.

"Газпром" у вівторок вранці відновив транзит газу до Європи через Україну, який був перерваний 7 січня.

Проте поки що транзитний газ до Європи не поступає. Як повідомило джерело в міжнародній комісії по моніторингу, Україна не відкрила транзитний газопровід у напрямку ГВС "Суджа".

За його словами, той обсяг газу, який запропонував "Газпром" для прокачування через "Суджу", недостатній для його транспортування в тому напрямку, який пропонує "Газпром", відповідно, на даний момент російський газ не надходить у ГТС України.

Джерело: ТСН
Обговорити на форумі