друкувати


Житимемо – бюджет готовий

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-01-13 10:01:27

Якщо є сякий-такий державний бюджет, то будуть і місцеві. Теж сякі-такі. Коломийський головний фінансовий документ, який стрімголов затвердили 12 січня, не став винятком. Тож цього року найбільше грошей платників податків, які є найголовнішим і практично єдиним джерелом доходу міської скарбниці, начальник фінансового управління міськради Ганна БАКАЙ виділила на освіту (73% загальних видатків), органи місцевого самоврядування (10,4%), культуру та мистецтво (8,8%).

Житлово-комунальне господарство обійдеться двома відсотками. Щоправда, до честі тих із 33 присутніх на сесії депутатів, які пручалися з цього приводу, на прибирання міста докинули ще 350 тис. грн., забравши їх із пункту про будівництво інформаційно-туристичного комплексу. Однак і з цією поблажкою, кажуть комунальники, поточного ремонту в будинках, обновлення м’яких покрівель людям не бачити (ніби жителі у минулі роки користувалися таким благом). А замітатиме вулиці наполовину менше двірників разом із машиною, вартістю понад мільйон гривень, яку планують придбати ще від позаминулого року. Можна уявити, якою ошатною стане Коломия, якщо з кожної тисячі гривень 29 витрачатиме на ЖКГ, так передбачено в бюджеті-2009. Для порівняння: у 2007 році було 70 грн., у 2008 – 63.

Зате впевнено зростають витрати на зарплатню держслужбовців: з кожної тисячі бюджету 90 грн.у 2007 році, 100 у 2008, 104 у 2009.

Думаєте, наші діти будуть мати більше можливостей для навчання, коли з цієї ж тисячі гривень на освіту виділено 729 – найбільше? Аж ніяк. Половина суми передбачена на зарплатню вчителям, трохи менше другої половини – на оплату за енергопостачання. На харчування в дитсадках місто витрачатиме 7 грн. на одну дитину. Тому й пропонував дехто із депутатів зменшити фінансування освітянам, держслужбовцям, однак більшість не погодилася.

Тож динаміка коломийських видатків зростає удвічі, а надходжень, як і кількість підприємств-юридичних осіб, стає менше. Зате є бюджет, хоча без передбачених у ньому коштів на подолання кризи.

Автор: Оксана ПАЛІЙ, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі