друкувати


На...хок змагання

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-01-13 09:54:17

У підліткових клубах Прикарпаття тривають чемпіонати з незвичного виду спорту - нахоку.

Це слово, як правило, викликає посмішку й здивування у багатьох дітей та дорослих. Дехто навіть каже, що воно не зовсім пристойне і радить більше його не вимовляти. Натомість усе просто: нахок - це звичайнісінький настільний хокей. Останнім часом ця порівняно молода гра стала дуже популярною серед дітей. В нахок грають у дворах, на перервах, у підліткових клубах, влаштовують справжні змагання та чемпіонати з медалями, призами та вшануванням переможців.

...Дитячий гамір, крик, "Пасуй шайбу!", "Тарас the best!", скандування "Слав-ко чем-пі-он!" пересилюють шум дощу за вікном. Таке майже щодня у багатьох підліткових клубах. Вперше нахок привезли на Прикарпаття чотири роки тому і тепер діти так захопилися незвичною грою, що вже самі чи не щодень ініціюють проведення змагань.

На великому столі стоїть пластмасове міні-хокейне поле трохи більше метра завдовжки та завширшки. На полі усе як в справжній грі: воротар, захисники, нападаючі. Усі фігури мають ключку з одного і того ж боку, хокеїстів направляють за допомогою металевих трубочок. Матчі тривають п’ять хвилин. Час спливає навіть якщо шайба поза грою. Якщо гравця немає біля поля понад тридцять секунд після початку матчу, то він автоматично програє. А перший гол називається „раптова смерть". У самій грі нічого складного. Щоправда, треба бути уважним і виробити свою спортивну тактику.

Велике значення під час гри в нахок має й витримка. І, хоча іноді емоції переповнюють, нервуватися не треба. Адже, за правилами, коли гравець покидає своє місце за столом під час матчу, коли суперник наполягає на продовженні, то усі його голи, забиті протягом гри, автоматично втрачаються. І при цьому суперник додає до свого рахунку ще п’ять додаткових очок. Ну кому таке треба. Туму надміру емоційним дітям варто хіба що вболівати.

Щоб забити шайбу, треба миттєво прораховувати багато комбінацій, вміти обігнати суперника та й не забувати захищати свої ворота. Завдяки цьому в дітей розвивається нестандартне мислення, виробляється чітка координація рухів, вміння виходити зі складних ситуацій.

"Тут усе як в справжньому хокеї. За кілька періодів нам доводиться так бігати навколо стола, що ніби в справжній хокей граємо та на льоду катаємося",– кажуть калуськи нахокери. В настільний хокей грали ще батьки теперішніх нахокерів. Але для більшості ця гра так і залишилася настільною забавкою. Проте уже кілька років років підряд в нахок грають професійно, влаштовують світові турніри, завойовують чемпіонські титули.

Уже сьогодні українські спортсмени займають у світовій лізі провідні місця. Тому, провівши ще кілька змагань і, добре потренувавшись, наші юніори мають усі шанси вивести країну в трійку кращих. Та й прихильники спортивної новинки уже напівжартома говорять, що нахок має усі шанси стати олімпійським видом спорту до наступних ігор.

Автор: Галина ПЛУГАТОР, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі