друкувати


На Франківщині Гр.СМОЛЬСЬКОМУ встановлено пам’ятну дошку з барельєфом

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-01-12 12:16:57

Минуло 115 років від дня народження відомого українського художника Григорія СМОЛЬСЬКОГО, уродженця села Підгірок, що входить у межі міста Калуша. До його ювілею місцеві митці встановили пам’ятну дошку з барельєфом на фасаді Народного дому.

Виготовив її калушанин Ігор СЕМАК. Долучилися до цієї акції головний архітектор Калуша Петро ПОСТРИЛЬОНИЙ, підприємець Галина ПІДКАМІНА, директор ТзОВ «Калуський завод будівельних машин» Мирон МАКАР, краєзнавець Микола КОГУТ.

У фойє Народного дому відкрилася виставка художніх творів Григорія СМОЛЬСЬКОГО, що зберігаються в музеї-оселі сім’ї ФРАНКА, з приватних колекцій жителів Підгірок. Оркестр народних інструментів Народного дому виконав улюблені мелодії митця.

ригорій СМОЛЬСЬКИЙ навчався у Станіславській гімназії, у Львівській вільній академії мистецтв. Він був учнем Олекси НОВАКІВСЬКОГО та протягом року вдосконалював свою майстерність у паризькій академії КОЛАРОССІ.

Палітра його творчості досить широка: він робив ліногравюри до творів Василя СТЕФАНИКА, про Олексу ДОВБУША, живописні полотна про сім’ю ФРАНКІВ, Гуцульщину і гуцулів, своїх земляків, брав участь у 26 виставках художніх творів, мав сім персональних. Прожив митець 93 роки. Похований на Личаківському цвинтарі у Львові.

Автор: Василь МЕЛЬНИК
Джерело: ГАЛИЧИНА
Обговорити на форумі