друкувати


На Прикарпатті відзначали 100-річчя від дня народження Степана БАНДЕРИ

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-01-03 01:36:12

1 січня Українці урочисто відзначали 100-річчя від дня народження Провідника ОУН, визначного діяча національно-визвольного руху Степана БАНДЕРИ. Основними подіями дня були урочисте віче у селі Старий Угринів, де народився Головний провідник БАНДЕРА, та відкриття пам’ятника Герою на Европейській площі в Івано-Франківську.

Прикарпатці ініціювали присвоєння провіднику ОУН звання Героя України.

Його прізвище на багатьох мовах перекладається як "прапор". Це наче про нього писав Іван ФРАНКО: "Все, що мав у житті, він віддав для одної ідеї".

В родині отця Андрія БАНДЕРИ, активного релігійно-громадського діяча, депутата від Калущини у парламенті ЗУНР, було четверо синів і троє доньок. Двох синів розстріляли нацисти. А двох доньок вивезли на Сибір вже за російсько-совєтської окупації. За сина Степана, якого переслідували і польський, і німецький, і совєтський уряди, батька Головного провідника, отця Андрія розстріляли енкаведисти.

Неподалік плебанії височить один з перших пам’ятників Степанові БАНДЕРІ. Його двічі – у 1990 та 1991 роках підривали. 2008-го на вимогу Івано-Франківської обласної ради відновлено слідство за фактами його руйнування.

Зберігся аудіозапис промови провідника ОУН, у якій Степана БАНДЕРА говорить: "Український національно-визвольний рух живе, він розвивається і бореться далі, всупереч всім намаганням і пропаганді ворога. Українська Повстанча Армія, Організація Українських Націоналістів і ціла Українська Нація склали у цій боротьбі дуже важкі жертви. Але зламати змагання України за свою незалежність не вдалося".

У Старому Угринові, де жила священича родина і де народився Степан БАНДЕРА, знаходиться меморіальний комплекс. До 100-річного ювілею Головного провідника ОУН тут провели реекспозицію та відтворили плебанію – хату священника Андрія БАНДЕРИ.

Особливо хочеться відзначити, що у день 100-річного ювілею від дня народження провідника ОУН Степана БАНДЕРИ в Івано-Франківську відкрито і освячено пам’ятник видатному діячеві українського національно-визвольного руху.

Урочистості розпочалися на Вічевому майдані. Після покладання вінків та квітів борцям за Незалежність України урочистою ходою івано-франківці та гості міста рушили до Європейської площі, де встановлено пам’ятник.

В урочистостях взяли участь громадськість міста, народні депутати а також внук Степан БАНДЕРА-молодший. Були також покладені квіти до монумента і від Президента України Віктора ЮЩЕНКА.

Постать Степана БАНДЕРИ знаходиться на фоні Хреста Звитяги. В комплекс входить Меморіальний комплекс, що має стати пантеоном героїв. У комплексі вже зібрані портрети учасників національно-визвольних змагань, створені прикарпатськими художниками, а протягом року завдяки краєзнавцям, історикам музейний комплекс доповнюватимуть експонатами.

Вартість спорудження меморіального комплексу та пам’ятника в Івано-Франківську – близько 7 мільйонів гривень. Збір коштів було оголошено на початку року. Автором пам’ятника є львівський художник Микола ПОСІКІРА.

За словами міського голови Івано-Франківська Віктора АНУШКЕВИЧУСА, це не просто пам’ятник Степанові БАНДЕРІ, а всім героям, що брали участь в національно-визвольних змаганнях. І важливо відновити правдиву історію для всіх українців.

В майбутньому планують відзначати річниці з дня народження Степана БАНДЕРИ не лише у Старому Угринові, де він народився, а й в Івано-Франківську, біля цього пам’ятника і меморіального комплексу.

За два останні роки в області встановлено шість пам’ятників провідникові ОУН.

Автор: Андрій КАТРИН-МИХАЙЛЕНКО, www.KOLOMYYA.org
Обговорити на форумі