друкувати


За врятованого інваліда - орден "За мужність"

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-12-30 01:56:53

За сумлінне виконання службових обов’язків і проявлену мужність під час рятування людей і ліквідації наслідків стихійного лиха Указом Президента України заступника начальника Коломийського МВ УМВС капітана міліції Володимира Жупника, оперативника відділу боротьби зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми, обласного УМВС капітана міліції Віктора Брезіцького та дільничного інспектора Тлумацького райвідділу старшого лейтенанта міліції Любомира Бельбаса нагороджено орденом "За мужність" ІІІ ступеня. Днями наш кореспондент зустрівся з одним із героїв.

Віктор Брезіцький пішов працювати в органи внутрішніх справ після армійської служби у прикордонних військах. Було це в 2000 році. Віктор закінчив курси початкової підготовки й був призначений дільничним інспектором Івано-Франківського МВ УМВС. До нього ніхто з родини в міліції не працював.

– Моя дільниця була в мікрорайоні "Позитрон", де проживаю з народження, – розповідає Віктор Брезіцький. – З одного боку, працювати в своєму мікрорайоні складніше, а з іншого – легше, бо знаєш людей. Пропрацював дільничним п’ять з половиною років. Розкривав злочини по лінії наркоманії, крадіжки, грабунки. Було цікаво, але мене тягнуло до оперативної роботи. Спочатку хотів перейти в карний розшук, але так сталося, що опинився у відділі боротьби зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми. Тоді цей підрозділ якраз створювався.

Про свій геройський вчинок Віктор Брезіцький розповідає неохоче. Каже, що його разом з колегами зібрали в управлінні, розподілили по групах й відправили у підтоплені села. Разом з чотирма товаришами зі свого відділу та чотирма працівниками карного розшуку мій співрозмовник опинився у селі Нижнів Тлумацького району. Воно чи не найбільше постраждало від повені. Міліціонери добиралися в село об’їзними дорогами й прибули перед обідом. Перед ними поставили завдання: охороняти громадський порядок, не допускати місцевих жителів у місця, які вже були затоплені. Треба було переконувати селян, що вони можуть опинитися в небезпеці.

– Під вечір вода почала підніматися, – продовжує Віктор. – Нам повідомили, що в одній з хат перебуває чоловік, прикутий хворобою до ліжка. Вирішили евакуювати його. Разом із працівниками рятувальної служби МНС підплили великим металевим човном до обійстя інваліда. Човен не проходив у хвіртку, тому я роздягнувся і по шию у воді дійшов до будинку. Вода вже була в середині помешкання. В одній з кімнат побачив чоловіка, віком за шістдесят років. Він лежав на ліжку, до якого вже підбиралася вода. Ще б трохи і вона могла його накрити. Інвалід рухав руками, але встати не міг.

За якийсь час почув, що на подвір’ї мене гукає працівник МНС. Він меншим надувним човном підплив до самих дверей. Я затягнув човен в кімнату і з допомогою рятувальника допоміг господареві перебратися у плавзасіб. Інвалід був огрядний, тому довелося ввесь час підтримувати руками човен, щоб він не перекинувся. Намагалися пересадити немічного пенсіонера у великий човен, але не змогли через його вагу та хитке положення малого човна.

Працівник МНС сидів з дідом у плавзасобі й притримував старого, щоб той не випав, а я просувався по шию у воді й підтримував човен плечем. Заспокоювали чоловіка, що все буде гаразд, хоча, чесно кажучи, було не по собі. Навколо вирувала стихія, переживали за пенсіонера, щоб човен не перекинувся. Так ми дійшли до підвищення, де було сухо. Інваліда винесли з човна й передали підоспілій бригаді "швидкої допомоги". Як його прізвище і що з ним було далі, я не знаю. Зараз, мабуть, вже не пригадаю, в якому місці це було.

Переодягнутися не було в що, бо мій одяг підмокнув. У вогкому проходив до наступного дня, коли нас замінили через добу. Допомагали людям рятувати худобу, живність. Не пускали місцевих жителів, особливо тих, що були напідпитку, в небезпечні місця. Адже течія могла забрати з собою. Поруч працювали фахівці МНС. Вони мали амфібію й вивозили людей. у безпечне місце.

Орден "За мужність" Віктору Брезіцькому вручали в Секретаріаті Президента України. Крім нього, там було 53 працівники міліції з усієї України, в тому числі троє з Прикарпаття. Заступник глави президентської адміністрації вручив кожному орден або медаль. Опісля "обмили" нагороди келихом шампанського й повернулися додому.

Це вже друга нагорода Віктора Брезіцького. В жовтні разом з колегами з відділу отримав відзнаку МВС "За відзнаку в службі" другого ступеня за успішне проведення оперативно-профілактичної операції "Фірма". Прикарпатський підрозділ увійшов у трійку кращих серед територіальних управлінь. А буквально недавно Віктор став капітаном міліції.

Автор: Ігор ГОЛИНСЬКИЙ
Джерело: УМВС України в Iвано-Франкiвськiй областi
Обговорити на форумі