друкувати


Зміни в нотаріальному законодавстві

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-12-26 04:08:00

1 грудня 2008 року набрав чинності Закон України "Про внесення змін до Закону України "Про нотаріат". Зміни передбачають низку нових правил в нотаріальній діяльності.

По-перше, значно підвищилися вимоги до осіб, які згідно з законом можуть бути нотаріусами. Раніше цю посаду могла займати особа, яка є громадянином України, має вищу юридичну освіту і пройшла шестимісячне стажування в державній нотаріальній конторі чи у приватного нотаріуса. В новій редакції Закону передбачено, що стаж роботи в юридичній сфері має бути не менше трьох років, стажування - один рік і обов'язкове володіння державною мовою.

По-друге, значно звужено доступ до інформації, яка є нотаріальною таємницею. Згідно з новим законом, це не тільки "таємниця нотаріальних дій", а будь-яка інша інформація, яка стала відома нотаріусу або працівникам нотаріальних контор в процесі нотаріального оформлення документів і нотаріальної діяльності незалежно від того, вчинялась нотаріальна дія чи ні. Таємниця охороняється законом, за її недодержання передбачена відповідальність.

По-третє, скоротився перелік нотаріальних дій, які мають право вчиняти органи місцевого самоврядування. Зокрема з 1 грудня 2008 року вони мають право: вживати заходів до охорони спадкового майна; посвідчувати заповіти, крім секретних; видавати дублікати посвідчених ними документів.

По-четверте, знято розмежування по вчиненню нотаріальних дій державними нотаріальними конторами і приватними нотаріусами. Через шість місяців з дня набрання чинності цього закону, тобто з 1 червня 2009 року, приватні нотаріуси будуть вчиняти всі без винятку нотаріальні дії, в тому числі оформлення спадкових прав на майно померлих.

Автор: Наталя ДОСИН, приватний нотаріус
Джерело: "Коломийська правда"
Обговорити на форумі