друкувати


На Прикарпатті банківська система може зірвати ліквідацію наслідків повені

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-12-26 10:36:20

Керівництво фірми-підрядника, яка укріплює береги гірської річки у найбільш постраждалому районі, заявляє про припинення відновлювальних робіт. Гроші на рахунку в підприємця є - мільйон двісті тисяч гривень. Тільки от забрати їх та видати зарплату, придбати пальне і закупити потрібні для роботи матеріали не вдається, бо вони на рахунку "Промінвестбанку", і зняти їх не можна.

Ліквідовувати наслідки липневої повені на Прикарпатті заважають каламутні води банківської системи. Підрядники, що укріплюють береги гірської річки в Косівському районі, не можуть завершити роботи, бо понад мільйон гривень зависли на рахунку в "Промінвестбанку".

Василь Мельник, директор виробничо-комерційної фірми: "Ми ними не можемо оперувати, не можемо видати зарплату, не можемо оплатити паливно-мастильні матеріали, не можемо закупити ті ж габіонні сітки для того, щоб продовжувати роботи".

Якщо знову прийде велика вода, вона зруйнує вже споруджені дві третини підпірної стінки. А з ними й витрачені чверть мільярда гривень. У "Промінвестбанку" – власна криза. Відповідь вони дають лише в письмовій формі. Через брак грошей тут не виконують платіжних доручень клієнтів з жовтня. З 7 жовтня 2008 року Національний банк України призначив "Промінвестбанку" тимчасову адміністрацію та запровадив мораторій на задоволення вимог кредиторів, у тому числі фірми "Промтехінвест", тому зазначені кошти заблоковано на період дії мораторію.

Керівники області розводять руками. Мовляв, підприємці самі винні, бо мають справу з нечесними гравцями. А якщо гроші не освоїти до кінця року – вони пропадуть.

Юрій Романюк (на фото), голова Івано-Франківської обласної ради: "Звертатися до обласного керівництва ОДА, яка в свою чергу має зв’язатися з керівництвом "Промінвестбанку" і домогтися, щоби ці бюджетні кошти були списані з рахунку підприємця і проплачені туди, куди він повинен заплатити".

Робітники підрядника працюють без зарплати вже другий місяць. На прохання директора. Та днями отримали ще одну неприємну звістку: фірма, що годувала будівельників, підвищила ціни втричі. Тепер їх прихистили у себе місцеві мешканці.

Якщо берег не зміцнити нині – за першої повені від цих укріплень не залишиться і сліду. І тоді більше сотні мешканців, що живуть найближче, знову опиняться у великій воді, повідомляє ICTV.

Обговорити на форумі