друкувати


На чому зупинилися коломийські школи

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-12-24 03:00:55

Не вистачає коштів на енергоносії в Україні? До цього звикли вже всі. А от коли така ситуація набирає конкретики, тобто трапляється це в місті, де живеш, почуваєшся більш невпевнено. Зміна тарифів на газ торкнулася й Коломиї. І, як ведеться, першими постраждали бюджетні установи. Про те, що в листопаді вичерпано ліміт коштів зі скарбниці для оплати за тепло в навчальних закладах, керівництво міськради говорило давно.

Справа в тому, що місто планує кошти на транспортування газу для шкіл і садочків, коли формує бюджет на рік, за тарифами на той момент. Якщо ціни на блакитне паливо збільшуються, нестачу поповнюють цільові надходження з державної скарбниці. І хоча від несвоєчасності надходжень із Києва більше страждають ті заклади освіти, які не мають автономного опалення, труднощі відчувають усі.

Як розповів заступник Коломийського міського голови Володимир ТАРНОВЕЦЬКИЙ, цьогоріч держава не подбала про таку доплату енергетикам, тож зрозуміло, що освітяни опинилися перед загрозою проводити уроки в холодних класах. Тому прийняли рішення міськвиконкому, відповідний наказ видало управління освіти, за яким січневі канікули розпочнуться на шість днів швидше, від 25 грудня і триватимуть до 15 січня. Правда, відпрацьовуватимуть це вимушене святкування у суботи, хоча, щоб зменшити навантаження, не щотижня.

За словами начальника управління освіти міськради Марії ГРИЦАН, на навчальному процесі така ситуація не позначиться, бо останні дні семестру в школі все одно заплановані на повторення вивченого матеріалу, всі контрольні роботи діти вже написали, тож таке рішення краще, ніж всі сиділи б у неопалюваних класах. Учителів не відправлятимуть у відпустки за свій рахунок, а за працю у вихідні їм платитимуть, як і належить за законом, трохи більше.

Чи можлива така ситуація й у наступному році? Цілком. Хоч трохи міг би убезпечити від цього перехід шкіл і садочків на автономне опалення, що потроху планують на наступний рік. А найбільш енергозатратна в місті школа №6, де застаріле обладнання, яке використовували для подачі тепла в усьому мікрорайоні Леонтовича.

Автор: Оксана ПАЛІЙ, www.KOLOMYYA.org
Обговорити на форумі