друкувати


Русифікація ОПЕК відкладена

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2008-12-22 03:58:38

Нафтовидобувні держави змушені об'єднувати зусилля: нафта дешевшає, незважаючи на скорочення видобутку країнами ОПЕК. Тому особливі надії картель покладає на зближення з "незалежними" нефтедобитчікамі і, перш за все, з Росією, як найбільшим з них. Знову на порядок денний постало питання про можливе входження РФ до Організації країн-експортерів нафти, процес якого, судячи з усього, з ініціативи Кремля увязивается зі створенням глобального газового картелю, аналогічного по функціях ОПЕК.

За останні три місяці нафтові котирування зробили безпрецедентний цінової кульбіт від історичного максимуму ($ 147 в липні) до чотирирічного мінімуму (менш ніж $ 40 за барель). Як наслідок – бюджети нафтовидобувних держав тріщать по швах, а аналітики і самі нафтовики прогнозують істотний спад інвестицій в нафтовидобуток.

Зокрема, російський бюджет на наступний рік верстався в надії на вартість нафти в районі $ 100 за барель. А бездефіцитний бюджет гарантіровалась при вартості Urals в $ 70 за барель. При тому, що на сьогодні котирування російської нафти вже в два рази нижче цього казав нещодавно занадто пессімістічним показника. Як наслідок, за даними Merrill Lynch, здешевлення бареля на $ 1 скорочує видаткову частину російського бюджету на $ 2,2 млрд. і при середньорічної вартості Urals в $ 30 за барель бюджет недоотримає близько 3,5 трлн. рублів. Аналогічні показники закладали в свої бюджети та уряду інших нафтовидобувних країн, і ради директорів найбільших нафтових корпорацій.

У відповідь на цінову піку нафтових котирувань ОПЕК за останні 3 місяці скоротив видобуток в цілому на 4,2 млн. барелів на добу. Але біржі не повірили в ефективність цих заходів: у відповідь на рішення про скорочення світової нафтовидобутку на рекордні 2,2 млн. барелів від 17 грудня ціни буквально на наступне ранок впали ще на кілька доларів, продемонструвавши чотирирічний мінімум. І продовжують коливатися навколо позначки в $ 40 за барель.

При цьому цінові прогнози на наступний рік при всій їх разнонаправленності в кращому випадку обіцяють стабілізацію вартості нафти на рівні $ 60-70 за барель. Песимісти ж взагалі не виключають обвалу котирувань до $ 10-20 за барель. Поряд з галузевої та геоекономічної ангажірованностью багатьох прогнозистів, надійне предсказаніе вартості нафти утруднене, перш за все, з причини спекулятивного характеру процесу формування біржової вартості нафти, мало різних об'єктивних параметрів співвідношення пропозиції і попиту на сиру нафту та продукти її переробки.

До того ж, важко точно оцінити глибину і тривалість рецесії світової економіки (і відповідного зниження попиту на енергоресурси), а так само і дисциплінованість членів ОПЕК (і РФ як його самого потужного союзника) у справі скорочення обсягів нафтовидобутку. Попередня практика свідчить про хронічних проблеми з виконанням взятих на себе "сократітельних" зобов'язань. В т.ч. провалом завершилася і попередня спроба координації скорочення видобутку між РФ і ОПЕК. Як зазначає оглядач RusEnergy Михайло КРУТІХІН, "у 2006 році вже була зроблена спроба задовольнити ОПЕК. Спочатку пообіцяли скорочення на 150 тис. барелів на добу, потім уточнили, що, швидше за все, буде 50 тис., потім 35 тис. барелів. В результаті нафтові компанії збільшили видобуток на 150 тис. барелів на добу".

Тим не менш, керівництво картелю не втрачає надії схилити російське керівництво до набагато більш тісної співпраці задля успіху "загального нафтового справи". Це тим більше актуально, що з 1 січня 2009 року з ОПЕК виходить Індонезія. І, за словами президента ОПЕК Шакіба ХЕЛІЛЯ, "ми завжди бажали, щоб Росія приєдналася до ОПЕК. Це посилило б міць картелю в плані контролю за виробництвом, яке виросло б з нинішніх 40% до 50% від світового обсягу".

Передбачалося, що до порядку денного вищезгаданого останнього засідання картелю буде навіть включено питання про прийняття Росії в ОПЕК. Напередодні президент РФ Дмитро МЄДВЄДЄВ дипломатично "не виключив можливості" вступу Росії в ОПЕК (раніше в тому ж дусі висловилися і керівник Міненерго Росії Сергій Шматко, і профільний віце-прем'єр Ігор СЄЧІН).

Але сенсації не сталося. Поки що сторони обмежилися домовленостями про узгоджену політику. За словами керував російською делегацією І.СЄЧІНА, "підсумком що відбулися переговорів з керівництвом ОПЕК стане створення спільної робочої групи, яка займеться виробленням узгоджених підходів з метою вирішення найбільш важливих проблем світової нафтової галузі... Більш тісної координації сприяло б і надання РФ статусу постійного спостерігача в ОПЕК".

Зрозуміло, що на даному етапі "найбільш важливою проблемою світової нафтової галузі" і для РФ, і для ОПЕК є стрімко дешевеющая нафту. Тому Кремль пообіцяв підтримати картель і знизити видобуток. Але при цьому мова поки не йде про дійсно скоординованої політики. У випадку, якщо ціни залишаться на сьогоднішньому або більш низькому рівні, російські компанії будуть просто змушені скоротити експорт на 320 тис. барелів на добу, або 16 млн. т в цілому за 2009 рік, поза залежністю від позиції ОПЕК. Саме таке скорочення і пообіцяли (але не гарантували) картелю росіяни. У випадку ж зростання нафтових котирувань Росія фактично залишає за собою право на самостійні рішення.

Тут також необхідно відзначити, що неявним, але досить серйозним каменем спотикання для подальшого зближення РФ з нафтовим картелем є питання створення "газового ОПЕК", що активно лоббіюється Кремлем, як розпорядником найбільшого в світі газового потенціалу. На кінець грудня заплановано черговий (московський) раунд відповідних переговорів в ході форуму країн-експортерів газу. І, судячи з досить прохолодним "російським" підсумками останнього засідання "справжнього" ОПЕК, що створення газового картелю, який формується з провідних членів нафтового картелю, як і раніше, не може подолати стадію попередніх консультацій.

Автор: Валентин ЄРМОЛЕНКО
Обговорити на форумі