друкувати


Водій vs інспектор — чия візьме?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2008-12-19 04:23:02

Ми попросили Василя Саманіва (на фото) відповісти на запитання наших читачів, які найбільше їх турбують у зв’язку з уведенням нових штрафів за порушення Правил дорожнього руху.

— Чи може інспектор ДАІ зупиняти автомобіль "для перевірки документів"? Зрозуміло, коли це робиться після викрадання машини. А якщо інспектор ДАІ без жодних причин зупиняє автомобіль "для перевірки документів"? Які мають бути дії водія?
— Інспектор ДАІ може зупиняти автомобіль для перевірки документів не тільки у разі викрадення схожого транспортного засобу, а й під час спецоперацій, орієнтувань по ДТП, розбійних нападах. Якщо інспектор ДАІ без жодних причин зупинив автомобіль, водій має право записати прізвище інспектора, номер нагрудного знаку і звернутись до керівника підрозділу ДАІ.

— Згідно з Законом "Про нотаріат", нотаріально завірене доручення дає право на керування автомобілем і є правовим документом. То чи потрібний тимчасовий талон? Може, краще перереєструвати автомобіль на себе?
— Нотаріально завірене доручення дає тільки право розпоряджатися транспортним засобом. Згідно з Правилами дорожнього руху, ще з січня 2002 р. (пункт 2, 1б) водій повинен також мати реєстраційні документи на транспортний засіб. А якщо власника автомобіля нема, слід мати тимчасовий реєстраційний талон або дозвіл на право спільної власності на цей транспортний засіб.

— Міністр внутрішніх справ Юрій Луценко казав, що до нового року штрафувати за відсутність тимчасових талонів не будуть. Ви можете це підтвердити?
— Так.

— Якщо генеральне доручення виписано на двох осіб, маємо оформляти два тимчасові талони?
— Так.

— Чи в моїх інтересах виготовляти автоцивілку — страховий поліс? Чи будуть за його відсутність штрафувати?
— Застрахувати автомобіль — насамперед у ваших інтересах, адже відшкодування збитків у разі ДТП займатиметься страхова компанія. Страховий поліс в обов’язковому порядку перевірятимуть при проходженні техогляду, оформленні ДТП, порушеннях водієм Правил дорожнього руху. До кінця лютого 2009 року за відсутність страхових полісів, як і тимчасових реєстраційних талонів, штрафувати не будуть. Після цього терміну за керування транспортним засобом без страхового поліса можуть оштрафувати на суму від 425 до 850 гривень (залежно від матеріального стану водія).

— Я власник напіввантажного автомобіля. Розвожу на ньому товари по магазинах. Тому мені незручно користуватися ременями безпеки. Чи обов’язково маю пристібатися?
— Водії автомобілів, які з заводу-виготовлювача обладнані ременями безпеки, мають користуватись ними в обов’язковому порядку. Не пристебнутими можуть їхати: учень водія, водій оперативних автомобілів, спецтранспортних засобів і таксисти, які мають ліцензію і таксометр.

— У мене тріщина лобовому склі. Це порушення Правил дорожнього руху?
— Тріщина на лобовому склі є порушенням технічного стану транспортного засобу. Нормативи передбачають, що такі тріщини мають бути менші п’яти сантиметрів. Штрафувати за тріщину не будуть, але під час техогляду на це звернуть увагу і порадять замінити скло.

— Якщо магазин знаходиться в зоні дії знака "Зупинка заборонена", а треба розвантажити товар?
— Якщо є знак "Зупинка заборонена", виняток є для таксі, яке здійснює посадку-висадку пасажирів, і для автомобіля, який завантажує-розвантажує товар.

— Чи є порушенням, коли з пасажирського буса зняли крісла і возять вантажі?
— Звичайно, це порушення Правил переобладнання транспортного засобу, якщо нема дозволу ДАІ.

— Які правила перевезення дітей?
— На передньому сидінні не можна перевозити дітей, якщо їхній зріст менший за 145 см, або їм ще нема 12 років. За відсутності спеціального дитячого сидіння дітей не можна перевозити ні в легковику, ні на мотоциклі, ні в бусі. До 16 років не можна перевозити дітей у кузові будь-якої вантажівки.

— Чи не сприяють аварійності невпорядковані дороги, поламані дорожні знаки, рекламні щити, які їх заслоняють?
— За цим мають стежити комунальні підприємства, служби міської ради видають дозволи на розміщення рекламних щитів. У разі порушень ми з прокуратурою складаємо адмінпротоколи, які вимагають виправлення ситуації.

Якщо у вас, шановні читачі, виникають запитання щодо ситуації на дорогах чи ви стали свідками якоїсь несправедливості з боку охоронців закону — пишіть нам. Редакція охоче дасть відповідь на ваші запитання.

Автор: Софія ОНИКІВСЬКА, www.KOLOMYYA.org
Обговорити на форумі