друкувати


Паперову галузь в Україні планують знищити зовсім?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2008-12-19 04:13:36

Ми вже й так користуємося російським папером, а українські виробники спеціалізуються здебільшого на переробці макулатури, що годиться хіба для виготовлення картону, туалетного паперу тощо.

Проте навіть цю продукцію незабаром купуватимемо за кордоном, галузь, яку й так держава не підтримувала, через специфічну українську економічну кризу не дотягне й до нового року.

Принаймні коломийська паперова фабрика вже ледве дихає. Хоча зарплати тут і так невисокі – середня 850 грн. (у галузі значно вищі), та й ті боргують. Частину працівників довелося звільнити, частині запропонували місця сторожів. А тим часом фахівці втрачають кваліфікацію, виїжджають за кордон, тому відродити через деякий час підприємство буде практично неможливо. Також дорожчає електрика, газ, та ще й поставники вимагають стовідсоткової попередньої оплати. До того ж, як на зло, у липні вийшла з ладу насосна станція, довелося витрачатися на її ремонт.

"Допомагає жити" й фонд держмайна – якщо досі оренда становила 10 тис. грн. на місяць, то тепер слід заплатити аж 120. От і підтримка, зрештою, як і завжди в Україні.

Керівник фабрики вважає, що якби клієнти вчасно розраховувалися за товар, то проблема не була б така гостра. Адже грошей, які заборгували паперовій фабриці, а також виручених від продажу готової продукції, що лежить на складі, вистачило б, щоб розрахуватися з працівниками й сплатити свої рахунки.

Автор: Оксана ПАЛІЙ, www.KOLOMYYA.org
Обговорити на форумі