друкувати


Кризу не відчули тільки 2,4% українців

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2008-12-18 05:13:27

За даними опитування Інституту Горшеніна, найбільше люди бояться не втрати роботи чи заощаджень, а істотного зниження рівня життя, тобто купівельної спроможності.

Не торкнулася криза 12,7% респондентів, хоча жодних наслідків її не відчувають лише 2,4% опитаних. Ті, кого криза не торкнулася, є як серед заможних людей, так і серед бідних.

79% опитаних відчули на собі підвищення цін, 29% скаржаться на частіші випадки затримки зарплати. Понад 20% опитаних вказали на зменшення зарплати. У сім’ях 14,8% респондентів хтось втратив роботу, а 6% опитаних вказують на припинення роботи підприємства, на якому вони працювали. Втрата роботи майже однаково характерна як для державного, так і для приватного секторів зайнятості.

В Інституті Горшеніна також дійшли висновку, що сьогодні кожен третій дорослий українець не працює. Так, за даними дослідження, в Україні сьогодні не працює 33,6% дорослого населення. Понад 40% опитаних бояться втрати роботу.

Характеризуючи можливі наслідки світової економічної кризи для українського суспільства, респонденти насамперед вказують на неминучість збільшення безробіття, зниження доходів людей і водночас – на підвищення цін. Прогнозується різке зростання кількості бідних, соціальної напруженості і злочинності.

Експерти наголошують, що свої особисті життєві перспективи на найближчі роки люди оцінюють досить песимістично: лише п’ята частина опитаних вважає, що зміни будуть позитивними. Погіршень очікує майже половина опитаних (46,6%). Оцінка життєвих перспектив тісно пов’язана зі змінами у доходах людей: оптимістичні уявлення у тієї невеликої частини респондентів (4,3% опитаних), чиї доходи останнім часом зросли. Песимістичні уявлення про майбутнє – у тих 45,6% респондентів, чиї доходи зменшилися.

Згідно з опитуванням, яке проводилося у листопаді, 18,1% українців не відчули на собі кризу, повідомляє УНІАН.

Обговорити на форумі