друкувати


Країни, що переживуть кризу з найменшими втратами

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2008-12-18 04:50:45

Видання "Дело" опитав провідних українських і російських експертів в області економіки і міжнародних відносин з метою з'ясувати, які держави найменшим чином постраждають від наслідків фінансової кризи. Опитувані виділили такі країни в кілька груп, об'єднаних спільними ознаками, які дозволили протистояти нестабільності.

Так, майже у всіх країнах, що фінансова криза зачепила лише побічно, не зловживали з видачею кредитів. Перш за все, це стосується Ізраїлю, економіка якого піддавалася не одному серйозному випробуванню. В результаті видача кредитів банками цієї країни стала жорстко регламентованих, особливо в іпотечному сегменті.

Консерватизм в кредитній політиці зіграв вирішальну роль і для економіки Чорногорії та Болгарії. На момент загострення кризи вони залежали від іпотеки менше, ніж їх більш розвинуті європейські сусіди. До цієї ж групи можна віднести Кіпр, банки якого не захоплюються ризикованими кредитами, а ставлять на збереження коштів вкладників.

Густонаселених азіатські країни, такі як Китай, Індія і Малайзія, також переживуть кризу з відносно невеликими проблемами. Там, за словами наукового керівника Інституту національної стратегії Микити Кричевського, кредити не популярні серед населення. У той же час тамтешні жителі мають відносно великі заощадження на депозитах. Так, у Китаї, згідно з даними доповіді Bank of America Corp., цей показник оцінюється в 45% ВВП, в Індії та Малайзії - приблизно в 30% ВВП.

Крім того, банківська система в цих країнах суворо контролюється державою.

В іншій азіатській країні - Японії - суми депозитів у банках на третину перевищують суми залучених кредитів. У цій країні кризи як такої не відчувається зовсім. Там мінімальне зниження виробництва, немає економічного спаду, зростання безробіття.

Спокійно переживуть кризу і деякі європейські країни. По-перше, це держави з високим рівнем ВВП на душу населення. До них відносяться скандинавські держави (Норвегія, Швеція, Фінляндія), а також Швейцарія.

По-друге, криза в меншій ступені торкнеться і європейських "середнячків", таких як Греція, Словаччина, Словенія і Мальта. В економіці цих країн значну роль відіграє середній бізнес, а також туристична сфера. До того ж ці країни слабо залежні від експортної складової. Це дозволило Греції, Словаччині, Словенії та Мальті уникнути рецесії і зберегти зростання економіки (правда, прогнозовані показники все ж таки були знижені).

"Пересидіти" кризу вдасться країнам Близького Сходу, які накопичили великі фінансові резерви за рахунок видобутку вуглеводнів.

Мало постраждають країни з півзакритими або закритими економіками. Це, перш за все, Північна Корея та Іран.

Автор: Петро ВОЛЯ, www.KOLOMYYA.org
Обговорити на форумі