друкувати


Сценарний прогноз розвитку економіки України в 2009 році

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2008-12-18 02:52:09

Невизначеність розвитку світової економіки і сировинних ринків загострила потребу у сценарному прогнозуванні економічних тенденцій. Інститут вивчення Росії та український діловий журнал Експерт розробили сценарний макроекономічний прогноз для України на 2009 рік. Цей прогноз спрямований на минулому тижні в Міністерство економіки України та буде врахований в консенсус-прогноз, що регулярно складається на підставі прогнозів провідних аналітичних центрів країни, що займаються макроекономічним прогнозуванням.

Наш прогноз містить два сценарії розвитку подій: базовий і песимістичний. Базовий прогноз передбачає стабілізацію світових цін на ресурси в 2009 році (середньорічна ціна нафти Urals в 65 дол США за барель) і помірну девальвацію гривні по відношенню до долара США (середньорічний обмінний курс до 6,74 грн за дол США). Песимістичний прогноз заснований на очікуваннях подальшого погіршення світової кон'юнктури (середньорічна ціна на нафту складе 40 дол США за барель, пропорційно знижуються ціни на чорні метали та хімічну продукцію). У таких умовах ми очікуємо різкої девальвації курсу гривні (середньорічний обмінний курс до 8,50 грн за дол США з досягненням показника в 10 грн за дол США в другій половині 2009 року).

Згідно з базовим сценарієм, у 2009 році реальний ВВП України зросте на 2%. Ключовим двигуном економічного зростання буде внутрішнє споживання, яке збільшиться на 5%. Зростання реальних доходів населення сильно сповільниться, але буде залишатися досить високим за світовими стандартами: вони збільшаться на 6%. Рівень безробіття зросте до 7,5% працездатного населення (за методологією Міжнародної організації праці). Зростання інвестицій складе 4%.

Уповільнення економічної активності буде сприяти ослабеванію інфляційного тиску. У 2009 році індекс споживчих цін (ІПЦ) зросте на 14,5%, індекс цін виробників (ІЦП) - на 13%.

У порівнянні з нинішнім роком різко замедлятся темпи зростання зовнішньої торгівлі: експорт товарів і послуг у вартісному вираженні збільшиться на 5%, імпорт – на 8%. При цьому дисбаланс зовнішньоекономічних операцій буде посилюватися: дефіцит рахунку поточних операцій платіжного балансу досягне 10,3% ВВП.

Згідно з песимістичним сценарієм, в 2009 році реальний ВВП України впаде на 3%. Рецесія вплине на всі сектори економіки. Споживання скоротиться на 5,8%. Рівень безробіття різко зросте: до 9-12%. Найбільш істотно серед складових ВВП скоротяться інвестиції – на 15%. Різка девальвація гривні по відношенню до долара США викличе прискорення споживчої інфляції в порівнянні з базовим сценарієм: ВПЦ зросте на 18%. Однак економічний спад посилить дефляційний тиск на ціни виробників: ІЦП збільшиться лише на 9,5%.

Обвальна девальвація гривні стане причиною стрімкого виправлення зовнішньоекономічного дисбалансу. У 2009 році експорт товарів і послуг скоротиться на 14,2%, а імпорт – на 20,9%. Дефіцит поточного рахунку платіжного балансу скоротиться до 2,7% ВВП.

При обох сценаріях стає очевидним, що пріоритетом для держави має стати контрциклічна політика, спрямована на стимулювання економічного зростання за рахунок внутрішніх факторів. З числа головних пріоритетів державної економічної політики повинні бути виключені боротьба з інфляцією (в силу падіння світових цін) і дефіцитом торговельного балансу (з-за неминучість девальвації нацвалюти). Ці пріоритети були актуальні ще навесні цього року. Навпаки, основними завданнями повинні стати стимулювання ділової активності та створення нових робочих місць, у тому числі за рахунок коштів державного бюджету. Пройти кризовий період з бездефіцитним бюджетом не вдасться.

Автор: Соломон ЛІБЕРМАН, www.KOLOMYYA.org
Джерело: за матеріалами Інституту вивчення Росії
Обговорити на форумі