друкувати


Що нового в реформуванні міліції Прикарпаття?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2008-12-18 11:24:05

Увага громадськості до діяльності органів внутрішніх справ завжди була підвищеною. Адже мова йде про захист інтересів держави, законних прав і свобод громадян від протиправних посягань. Як справляється з цими важливими завданнями міліція Прикарпаття, які здобутки має і які долає проблеми – про це напередодні 17-ї річниці української міліції розповідає начальник обласного УМВС генерал Василь Кузнєцов.

– Які з різновидів кримінальної злочинності сьогодні найбільше поширені на Прикарпатті?
– З усієї кількості злочинів загальнокримінальної спрямованості третину становлять майнові посягання, а близько 10 відсотків були спрямовані проти життя та здоров’я громадян. Хоча варто зауважити те, що будь-який кримінальний прояв легше профілактувати, аніж згодом його розкривати. До прикладу, у певний період було зареєстровано низку злочинів, пов’язаних з незаконними заволодіннями автомашинами в Івано-Франківську. Зусиллями співробітників карного розшуку та управління боротьби з оргзлочинністю у вчиненні цих злочинів було викрито зграю з міжрегіональними зв’язками. Аналогічно міліція припинила протиправну діяльність кількох груп, що скоювали крадіжки з помешкань громадян в обласному центрі та Калуші.

Завдяки профілактичним заходам в Івано-Франківській області на третину менше скоєно навмисних убивств, майже вдвічі менше зареєстровано фактів заподіяння тяжких тілесних ушкоджень зі смертельними наслідками, на чверть менше скоєно розбоїв і квартирних крадіжок.

Однак для самозаспокоєння підстав немає. Оскільки громадяни, які втрачають роботу, а з нею і стабільний заробіток, нерідко втягуються злочинцями у протиправну діяльність.

– Ще не так давно Івано-Франківськ і районні центри рясніли сіті-лайтами: міліція викрила стільки-то хабарників. Сіті-лайти зникли. А боротьба з хабарництвом?
– Порівняно з минулим роком кількість викритих хабарників зросла майже вдвічі. У взаємодії з прокуратурою області практично всі справи, пов’язані з викриттям фактів хабарництва, належно розслідуються і доводяться до суду. Зокрема, за вимагання та отримання хабарів до кримінальної відповідальності притягуються понад 30 осіб. Серед хабарників є працівники сфери охорони здоров’я, освіти, контролюючих органів, проте найбільш ураженою залишається сфера земельних відносин. Разом з тим вважаю, що основною запорукою успіху у боротьбі з хабарництвом є нетерпимість суспільства щодо вимагання та дачі хабара, в тому числі працівникам правоохоронних та контролюючих органів. Міліція сподівається на подальшу підтримку наших зусиль у протидії явищам хабарництва і корупції.

– Василю Станіславовичу, чи змінилася ситуація на дорогах після 15 листопада?
– Органи внутрішніх справ провели підготовчу роботу після того, як Верховна Рада ухвалила зміни до законодавства у сфері гарантування безпеки дорожнього руху. Нові штрафні санкції, які застосовуються зараз щодо порушників Правил дорожнього руху, є жорсткими, але справедливими. Переконаний, що їх застосування давно було на часі.

Відтепер нові покарання застосовуються до всіх без винятку правопорушників, оскільки велика кількість порушень фіксується технічними засобами. Перед нами стоїть завдання максимально обладнати автошляхи технічними засобами спостереження і фіксування руху транспорту. І в цьому покладаємо надії на допомогу органів влади.

Після набуття чинності нових штрафних санкцій щодо правопорушників стан безпеки дорожнього руху значно покращився. Поменшало грубих порушень Правил дорожнього руху. Уп’ятеро скоротилася кількість випадків керування в нетверезому стані. Якщо раніше щодоби працівники ДАІ фіксували по 50-60 таких фактів, то з середини листопада – по 10-14.

Відрадно, що більшість учасників руху починає усвідомлювати, що Державтоінспекція і водії транспортних засобів, як дві половинки однієї команди. Це єдиний шлях до безпеки на дорогах.

– Які найбільш резонансні злочини за останній час розкрила міліція краю?
– Таких прикладів чимало. Скажімо, недавно розкрито нашумілі вбивства молодого чоловіка у Тисменицькому районі та бухгалтера івано-франківської фірми.

У листопаді посеред ночі в Косівському районі невідомі особи з використанням зброї вчинили розбійний напад на автозаправну станцію, заволодівши понад 20 тисячами гривень. За два тижні цілеспрямованих розшукових заходів обох зловмисників було затримано, під час обшуку за місцем фактичного проживання одного з них оперативники карного розшуку виявили і вилучили речові докази, в тому числі обріз мисливської рушниці. Упродовж цього року прикарпатська міліція викрила ряд злочинних груп, одні з яких вчиняли квартирні крадіжки, інші – викрадали транспортні засоби. До прикладу, групу “квартирників”, що складалася з кількох осіб, наші працівники затримали з речовими доказами безпосередньо на місці скоєння чергового злочину. Завдяки цьому тільки в Івано-Франківську було розкрито близько 40 квартирних крадіжок, скоєних членами цієї злочинної спільноти торік і на початку цього року. А ще скоєння багатьох злочинів цього виду вдалося запобігти.

Так само ми упередили злочини, пов’язані з незаконними заволодіннями транспортними засобами. Зокрема, співробітники УБОЗ затримали групу осіб, в тому числі мешканців Львівської області, які скоїли низку крадіжок автівок з метою їх легалізації під іншими документами. До речі, одного з активних учасників зграї, неодноразово судимого жителя Івано-Франківської області, співробітники міліції затримали безпосередньо при перебитті номерів агрегатів на викраденому ним автомобілі.

– Останнім часом у регіонах України внутрішня безпека, власне, міліції, викрила ряд перевертнів у міліцейській формі. Чим спричинені випадки, коли працівник міліції дискредитує своє звання негідними вчинками?
– Скажу, що міліція – це частина суспільства, в якому, на жаль, присутні певні негативні явища. Але речі чи поведінка, які нерідко сходять з рук представникам інших професій, у міліції неприпустимі. В управлінні є відповідні служби, чия робота спрямована на недопущення скоєння злочинів працівниками міліції, порушень службової дисципліни і законності. Працівників, що заплямували не тільки себе, але й колектив, звільняємо негайно, а матеріали щодо них, якщо є підстави, спрямовуємо у прокуратуру.

Мені як керівнику надзвичайно прикро, коли працівники міліції замість захисту мешканців Прикарпаття самі вчиняють злочини і скоюють ДТП, вчиняють посадові злочини. І це при тому, що переважна більшість працівників міліції – надзвичайно відповідальні і чесні люди, які віддають набагато більше часу та здоров’я для забезпечення безпеки людей, ніж власній сім’ї. Однак, на жаль, в будь-якому правилі є винятки і потерпає від цього увесь колектив.

– Чи є результати у розслідуванні справ-"глухарів"? І загалом, яка ситуація з розкриттям злочинів минулих років?
– За 11 місяців цього року закінчено розслідуванням та направлено до суду 441 злочин із числа скоєних у минулих роках. Половина з цієї кількості – це кримінальні прояви з категорії тяжких та особливо тяжких. Зокрема, розкрито три навмисні убивства. Як приклад, у результаті наполегливої роботи в Косівському районі розкрито навмисне вбивство семирічної давнини. У Снятинському районі в суді розглядається кримінальна справа щодо мешканця Чернівецької області, який восени минулого року скоїв убивство пенсіонерки. Ще одне вбивство минулих років розкрито в обласному центрі. Серед інших розкритих злочинів – два розбої, 22 грабежі, 66 крадіжок з помешкань громадян.

У цьому році міліція розшукала майже чотири сотні злочинців, які переховувалися від слідства і суду.

Робота щодо розкриття навмисних убивств, заподіяння тяжких тілесних ушкоджень зі смертельним наслідком, розбоїв, інших злочинів проти особи незалежно від терміну давності перебуває під моїм особистим контролем.

– Чи позначилася якимось чином економічна криза на міліцейській структурі? Що нового в реформуванні міліції області?
– Як і всі бюджетні установи та організації, будемо економити кожну гривню. Зрештою, з огляду на фінансування міліції в цьому році, ми це робили й раніше. Але запевнюю, що економічна криза на результативності міліції у боротьбі зі злочинністю та забезпеченні правопорядку жодним чином не позначиться.

Щодо іншої частини запитання, то скажу, що ми постійно вдосконалюємо і оптимізуємо свою роботу не лише залежно від змін в криміногенній ситуації, але й на перспективу. До прикладу, зовсім нещодавно додатково створили ще один взвод дорожньо-патрульної служби ДАІ для обслуговування доріг державного значення.

У цьому році запрацювало ще одне селищне відділення міліції, територія обслуговування якого – населені пункти Отинійської зони в Коломийському районі. Натомість аналогічні відділення міліції в Бурштині та Болехові зміцнили чисельно, укомплектувавши ці підрозділи працівниками патрульної служби. Мешканці віддалених від райцентрів населених пунктів мають можливість звернутися з заявами та повідомленнями, отримати необхідну допомогу безпосередньо в цих відділеннях міліції.

Користуючись нагодою, хочу привітати всіх працівників прикарпатської міліції, ветеранів органів внутрішніх справ з професійним святом і побажати їм міцного здоров’я, родинного щастя, благополуччя і поваги від людей. Вони, без сумніву, цього заслужили своєю сумлінною працею.

Автор: Павло СКИБА
Джерело: УМВС України в Iвано-Франкiвськiй областi
Обговорити на форумі