друкувати


Приватизація-2009: Тимошенко порадує олігархів?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2008-12-17 07:34:11

На поточному тижні уряд затвердив список держпідприємств, які передбачається приватизувати у 2009 році Перелік машинобудівних і транспортних активів, що виставляються на продаж, по ідеї, має задовольнити магнатів як з БЮТ, так і Партії регіонів. Залишилося тільки вирішити проблему голови Фонду держмайна Валентини СЕМЕНЮК-САМСОНЕНКО.

Затверджений розпорядженням уряду № 1517 від 3 грудня список об'єктів приватизації на 2009 рік не особливо відрізняється від аналогічного торішнього документа. Зараз у нього включили 230 об'єктів. З найбільш «ласих шматків» в ньому присутні 67,79% акцій Укртелекому, 99,57% акцій Одеського припортового заводу, по 60% акцій енергогенеруючих компаній Центр-, Донбас-, Захід- і Дніпроенерго і 75,22% акцій Турбоатому.

Нагадаємо, що, в основному, з-за наявності цих активів у переліку приватизованих підприємств в 2008 році в уряду Юлії ТИМОШЕНКО були розбіжності з президентом Віктором ЮЩЕНКОМ. У результаті процес приватизації був фактично заблокований: сума надходжень за 11 місяців склала 0,42 млрд. грн. (менше 5% від плану), тоді як планувалося отримати 8,6 млрд. грн. від реалізації держмайна.

Що стосується машинобудівних і транспортних активів, представлених у новому списку, то наявність окремих підприємств повинно задовольнити як різні ФПГ, так і магнатів з БЮТ і Партії регіонів. Очевидно, що найбільшим машинобудівним активом, що приватизовуватиметьмся, буде харківський Турбоатом, а першим претендентом на нього – група Енергетичний стандарт Костянтина ГРИГОРИШИНА. Олігарх вже давно веде війну за повернення цього активу, контроль над яким у нього відібрали в 2006 році.

Зараз підприємство фактично під контролем гендіркетора Віктора СУББОТІНА, що представляє Соцпартію. Тому для безпроблемної приватизації необхідно змістити з посади голови ФДМУ його однопартійку В.СЕМЕНЮК-САМСОНЕНКО. Що стосується вартості Турбоатома, то пропонується реалізувати об'єкт за досить специфичною ціною у 79,4 млн. грн. (близько $ 10,5 млн. з нинішнього курсу). У той же час на зараз, коли фондовий ринок досягає дна, підприємство оцінюється в $ 100 млн., а в докрізісние часи – $ 500 млн.

Не обділена увагою група Фінанси та Кредит Костянтина ЖЕВАГО, що входить до складу БЮТ. У поле його інтересів можуть потрапити 74% акцій ВАТ Росава ($ 6,9 млн.), а також папери Білоцерківського та Лисичанського заводів гумових технічних виробів. Їх придбання може доповнити шинний і хімічний холдинги олігарха.

У списку значиться всього два суднобудівних активу – це 100% акцій Дунайсудоремонту ($ 5,8 млн.) і Феодосійской суднобудівної компанії Море ($ 15 млн.). В умовах фінансової кризи інтерес олігархів до суднобудування може знизитися. Тим не менш, на ФСК Море, швидше за все, будуть претендувати росіяни, які проводять активну експансію в Україні. Варто відзначити, що для Смарт-холдингу Вадима НОВІНСЬКОГО досить сумно фактом є відсутність в планах уряду готувати до приватизації миколаївський Суднобудівний завод ім.61 комунара.

Досить потужним виглядає блок підприємств по ремонту тепловозів та ремонту запчастин для них. В 2009 році олігархи можуть розраховувати на Ізюмський і Гайворонський тепловозоремонтний завод ($ 9,6 і $ 1,3 млн. відповідно), а також Конотопський завод з ремонту дизель-поїздів ($ 4 млн.). З огляду на те, що тяговой складу Укрзалізниці зношений практично на 90%, майбутні власники підприємств можуть непогано заробити на замовленнях від залізничного монополіста.

У наступному році Антон ПРІГОДСКІЙ (Партія регіонів) може повністю консолідувати акції лізингової компанії Укртранслізинг у своїх руках. Так, уряд виставляє на продаж 41,73% паперів УТЛ за $ 73,4 млн. Компанія активно надає в лізинг різноманітне обладнання від авіаційного та залізничного транспорту до сільськогосподарської та іншої техніки. Не обділений увагою й інший представник Партії регіонів – Олександр САВЧУК. Кабмін надав йому можливість докупити блокпакет Торговельного флоту Донбасу за $ 17 млн.

У списку на приватизацію також внесли 24% акцій ЗАТ Інтертранс ($ 4,9 млн.), що надає головним чином експедиторські послуги залізничним та автомобільним транспортом. У цьому пакеті може бути зацікавлений Микола КОВЗЕЛЬ (БЮТ), який вже через офшорні структури контролює більше 75% акцій Інтертранса.

Також уряд вирішив по-максимому позбавитися від неліквідних акцій авіакомпаній. Так, на продаж вставляються 51% акцій авіакомпанії Урга, 35% акцій авіакомпанії Горлиця, близько 15% акцій Волга-Дніпро та 22% акцій Аеросвіту ($ 573 тис.). Останній актив швидше за все зацікавить Віктора ПІНЧУКА та Арона МАЙБЕРГА, особливо в світлі останніх корпоративних конфліктів навколо перевізника.

Всього від приватизації Кабмін запланував виручити 64,47 млрд. грн., У разі, якщо буде продавати активи за номінальною вартістю. Тим не менш, головним фактором успішності або неуспішності розпродажу підприємств стане – зберегти чи В.СЕМЕНЮК-САМСОНЕНКО свій пост. Вже зараз уряд вніс на розгляд парламенту кандидатуру Андрія ПОРТНОВА (БЮТ) у якості голови ФДМ. Правда, зміщення Валентини Петрівни буде залежати від того, чим завершаться переговори по створенню коаліції БЮТ-НУНС-БЛ.

Автор: Андрій ПІСАРЕВСКІЙ, ugmk.info
Переклад: Петро ВОЛЯ, www.KOLOMYYA.org
Обговорити на форумі