друкувати


Олександр ТОДІЙЧУК: Уряд реанімує вугільну галузь лише за певних умов

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2008-12-17 07:24:19

"Україна втрачає вугільну галузь, яка є вкрай "непрозорою". Усунути посередників між шахтою та споживачем – головна мета урядових реформ у цій галузі", – заявив президент Київського міжнародного енергетичного клубу "Q-club", член Правління Української народної партії Олександр ТОДІЙЧУК. Він назвав "маленькою складовою великого пакету питань з реанімації вугільної галузі" обіцянку прем’єра Юлій ТИМОШЕНКО повернути шахтарям на цьому тижні борги із заробітної плати.

"Система компаній-посередників, які обплутали, як павутиння, вугільну галузь, штучно роблять шахти нерентабельними, а ціну на вугілля неконкурентноздатною", – вважає експерт. За його словами, "розплачується за це держава, яка роками дотує штучно збанкрутілі шахти". На його переконання, "лише усунувши систему посередників й зробивши вугільну галузь "прозорою", уряд зможе її реформувати, – відбудувати нові ефективні шахти та реанімувати старі".

На його переконання, "вугільна галузь, яка зможе забезпечувати державу вугіллям 400 років, й ядерна енергетика мають стати фундаментом енергобалансу держави". "Саме в ці сфери, а не в закупки газу і інвестування газової галузі інших держав Україна має спрямовувати мільярдні кошти", – вважає ТОДІЙЧУК.

"Енергетична безпека залежить від того, наскільки швидко уряд зможе змінити несприятливу структуру енергоспоживання України, де невиправдано висока частка – майже 50% – припадає на газ", – нагадав Олександр ТОДІЙЧУК. За його словами, "в країнах ЄС цей показник майже вдвічі менший".

Автор: Петро А. ВЛАСІЙЧУК ІІІ, www.KOLOMYYA.org
Обговорити на форумі