друкувати


За останні п'ять років розстануло більше 2 трильйонів тонн льоду

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2008-12-17 06:05:43

Більше двох трильйонів тонн льоду розтануло в 2003 році в Гренландії, Антарктиці та Алясці. Така інформація, зібрана із супутників НАСА, вказує на очевидні ознаки глобального потепління. Більше за всіх тане Гренландія. Вода, що утворилася від танення Гренландії за останні п'ять років, могла б наповнити чотири озера Байкал, і швидкість танення зростає.

Дані, зібрані фахівцями НАСА, будуть представлені на конференції Американського геофізичного товариства у Сан-Франциско.

А ось у Алясці в 2008 році кількість материкового льоду трохи збільшилася через рясні зимові снігопади. Проте з 2003 року Аляска втратила близько 400 тонн материкового льоду.

У результаті танення снігів Гренландії підвищується рівень світового океану - по півміліметра на рік. А за минулі п'ять років спільними зусиллями Гренландія, Антарктика та Аляска підвищили рівень океану на п'ять міліметрів.

Вчені звертають увагу не тільки на кількість і стан льоду. Так, наприклад, відзначено, що на деяких територіях півночі Аляски цієї осені було на 9-10 градусів тепліше, ніж звичайно.

"Через підвищення температури води океану розморожуються значні кількості метану, які перебувають на дні морів, - говорить професор Ігор Семілетов з Університету Аляски. - Наприкінці літа ми виявили метан, що піднімається в деяких частинах Східно-Сибірського моря й моря Лаптєвих у кількості, яка в 10 разів перевищує дані 1990-х років", повідомляє Освiтнiй портал.

Обговорити на форумі