друкувати


Євро-2012: Україна вийшла на велику дорогу

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2008-12-17 05:33:45

Атодороги в Україні поки далекі від європейських і світових стандартів. Необхідність приймати фінальні матчі Євро-2012 поставила перед профільними відомствами досить складну задачу: у стислі терміни привести дорожнє покриття країни в належний вигляд. В Укравтодорі впевнені, що їм це під силу, правда при одній важливій умови – якщо вдасться залучити необхідне фінансування.

Удосконалення транспортної інфраструктури є складовою частиною підготовки України до Євро-2012. Як вже неодноразово повідомлялося, масштабних проектів з будівництва нових доріг не передбачається, оскільки існуюча на сьогодні в Україні мережу цілком відповідає транспортним потоків країни. А ось техніко-експлуатаційного стану існуючих доріг доведеться приділити особливу увагу.

В цілому, на підготовку дорожньої галузі до Євро-2012 необхідно 42,7 млрд. грн. Згідно з програмою підготовки автомобільних доріг України до Чемпіонату Європи, планується побудувати 301 км нових доріг, реконструювати 80 км існуючих і капітально відремонтувати 1252 км доріг. При цьому, з держбюджету планується виділити лише 15,78 млрд. грн. Ще 12,96 млрд. грн. буде залучено за рахунок кредитів, інші ж кошти, на переконання уряду, нададуть інвестори і концессіонери, яких на даному етапі ще належить знайти. Як повідомила Юлія ТИМОШЕНКО на початку грудня, Україна може надати потенційним інвесторам в галузі дорожнього будівництва ряд проектів на загальну суму 118 млрд. грн.

«Головним завданням у рамках підготовки дорожнього господарства до Євро-2012 на сьогоднішній день є з'єднати Київ з іншими містами, в яких будуть проходити фінальні матчі, як можна більшою кількістю автодоріг першої категорії, тобто автобанами. Там же, де немає такої можливості, – значно поліпшити їх експлуатаційне стан», – зазначив голова Укравтодору Вадим ГУРЖОС. Крім будівництва двох нових доріг, всі інші роботи будуть спрямовані на поліпшення техніко-експлуатаційного стану існуючої мережі автомобільних доріг, будівництвом під'їздів до нових пунктів переходу на польському кордоні та покращенням автомобільного повідомлення з основними і резервними аеропортами.

На сьогодні вже повністю завершена реконструкція та капремонт автодороги Харків-Новомосковськ, що дало можливість поєднати міста Харків і Дніпропетровськ дорогою I категорії. Тривають роботи з реконструкції транспортних коридорів Київ-Ковель-Ягодин та Київ-Львів-Чоп. Керівництво Укравтодору на даному етапі проводить переговори ЄБРР і ЄІБ про продовження фінансування реконструкції останньої ділянки автодороги від Житомира до Києва. У межах Київської, Черкаської та Одеської областей також ведуться роботи з реконструкції автодороги Київ-Одеса. У роботі ділянка автодороги Кіпті-Глухів-Бачовск в межах Сумської області. Також Укравтодор домовився зі Світовим банком про виділення $ 300 млн. на реконструкцію автодороги Київ-Харків-Довжанський (ділянка від Борисполя до Лубен), яка розпочнеться вже з наступного року.

Крім цього, до Євро-2012 в Україні планується побудувати дві нові дороги: Львів-Краковець та Велику кільцеву дорогу навколо Києва. Для спорудження цих автобанів будуть залучатися кошти інвесторів і концессіонеров. Щоправда, для того, щоб вони були зацікавлені вкладати свої фінансові ресурси в реалізацію даних проектів, треба прийняти ряд змін в українське законодавство, які будуть захищати їх таки інтереси.

«Закон України Про концесії на автомобільних дорогах, котрий діє нині, приймався ще в 1999 році, а він не має на увазі певних держгарантій і компенсацій інвесторам та концессіонерам, а без цих умов вони не готові в повному обсязі фінансувати будівництво даних доріг», – зазначає В.ГУРЖОС . Тому вже підготовлені відповідні зміни до Законів Про концесії на автомобільні дороги та Про вилучення земельних ділянок, зараз обидва законопроекти знаходяться на узгодженні у Верховній Раді. Їх прийняття допоможе полегшити роботу з такими міжнародними фінансовими організаціями, як Світовий банк, МБРР, ЄБРР, ЄІБ, а також дасть можливість залучити інвесторів і концессіонеров до будівництва доріг в Україні на вигідних як для них, так і для держави умовах.

Для будівництва автодороги Львів-Краковець необхідно 2,94 млрд. грн. За словами начальника Укравтодору вже проведені всі підготовчі роботи для початку будівельних робіт, а також підготовлені відповідні акти землевідведення. Зараз питання стоїть тільки за фінансуванням. Чиновник сподівається, що реальні роботи з будівництва на цій ділянці розпочнуться вже в наступному році після спрощення законодавчої процедури. «Якщо ж в силу якихось обставин нам не вдасться залучити кошти для будівництва нової дороги, то ми будемо розглядати питання про реконструкцію існуючої», – зазначив він.

Проект будівництва Великої кільцевої вартістю 11038 млрд. грн. складається з трьох основних етапів. На першому етапі планується будівництво ділянки дороги Київ-Луганськ-Ізварино з мостовим переходом через Дніпро і виходом на дорогу Київ-Харків. За даними Укравтодору, роботи з реконструкції, в рамках першої стадії проекту, вже ведуться на ділянці Бровари-Бориспіль. На цій ділянці планується побудувати мостовий перехід довжиною понад 5 км, близько 25 км доріг з підходами, 2 додаткових мосту та 6 шляхопроводів. Вартість цієї ділянки автодороги в цінах 2008 року складе 25 млрд. грн.

Завершена підготовка ТЕО цієї ділянки дороги, і вже ведуться переговори з потенційними інвесторами та концессіонерамі (українські, китайські, турецькі, австрійські та французькі компанії). В.ГУРЖОС не виключає можливості, що це буде не одна фірма, а консорціум будівельних організацій, які зацікавлені в реалізації проектів будівництва доріг в Україні. Щоправда, зараз Укравтодор ближче всього підійшов до компромісу з китайцями. На початку грудня була досягнута принципова домовленість з керівництвом китайської China Road Bridge Corporation.

Щоправда, проти залучення іноземних компаній в умовах фінансової та економічної кризи вже виступили вітчизняні підрядники. Так, фінансово-промислова група Альтком називає залучення китайців недоцільним. «Якщо мова йде про отримання інвестицій, то це одна справа. Але, якщо в умовах фінансово-економічної кризи та скорочення обсягів замовлень для українських будівельників хочуть допомогти китайським конкурентам вийти на наш ринок, то тут важко говорити про державну політику», – сказав гендиректор ФПГ Альтком Михайло КОВАЛЬОВ.

З ним згоден і керівник промислового холдингу Укрстальконструкція Роман АБРАМОВСКІЙ. «Важливо, щоб українські компанії брали максимальну участь в інфраструктурних проектах. Тут особливу роль відіграє наявність або відсутність державного підходу. Простіше за все підряд віддати зарубіжної компанії, мости замовити в Росії і т.д. Тоді питання – чию економіку підтримуємо? В Україні достатньо потужностей для реалізації будь-яких будівельних проектів, необхідно використовувати саме їх», – сказав він.

За його словами, зараз відчувається гостра конкуренція з боку російських компаній, які в дев'яти випадках з десяти отримують українські (!) держзамовлення при однаковому рівні цін. «У нинішніх умовах бюджетні замовлення, і в тому числі на металоконструкції, повинні отримувати українські виробники, які використовують український метал, на яких працюють українські робітники, які платять податки в бюджет України. І це стосується не тільки мостів, але й аеропортів, стадіонів, готелів», – наголошує Р.АБРАМОВСКІЙ.

Автор: Ірина ДАШКОВСЬКА
Переклад: Михайло ТЕРЕЩЕНКО, www.KOLOMYYA.org
Обговорити на форумі