друкувати


Яка риса менталітету українців створює їм найбільше проблем?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2008-12-17 04:07:54

Першочергово слід дати визначення поняттю "менталітет". З безлічі знайдених визначень наведемо лиш декілька, для того щоб склалось уявлення щодо тенденцій, що наявні при розкритті даного поняття. Отже, менталітет — своєрідний стан, рівень розвитку і спрямованості індивідуальної та групової свідомості, здатність до засвоєння норм, принципів, життєвих орієнтацій, суспільних цінностей та адаптації до умов соціального середовища, можливостей впливу на нього, відтворення сукупного досвіду попередніх поколінь.

Визначення "менталітету" звучить у такий спосіб. Менталітет - це узагальнення всіх характеристик, що відрізняють розум, спосіб мислення.

Соціокультурний підхід трактує менталітет як сукупність представлень, поглядів, відчуттів спільності людей визначеної епохи, географічної області і соціального середовища, що впливають на історичні і соціокультурні процеси. Іншими словами, менталітет - це якась інтегральна характеристика людей, що живуть в окремій культурі, що дозволяє описати своєрідність бачення цими людьми навколишнього світу і пояснити специфіку їхнього реагування на нього. Аналіз менталітету є досить складним, тому що його неможливо виміряти, пояснити і не викликати при цьому обурення співвітчизників. Тим паче, що ніхто не може чітко сказати, яким є менталітет сучасного українського суспільства, а тому є підстави стверджувати про актуальність та дискусійність цієї проблеми.

Найчастіше згадуваною рисою менталітету, що створює найбільше проблем українцеві (українці) є, за результатами опитувань, заздрість, далі, жадібність - ("як не з’їм, то понадкушую"), егоїзм, життя за принципом "моя хата з краю" . Решта згадується менше, але також має право на публікацію. Серед них: низька культура поведінки, скромність, надмірна щедрість, тупість, індивідуальна неповноцінність, щирість, гостинність, відсутність самокритики, пасивність, байдужість.

Далі деякі обґрунтування озвучених рис менталітету, дослівно:

"Подивись навколо! Кожного третього жаба давить, що в нього немає того, що є в іншого." "Люди шукають причину проблеми у москалях, євреях, сусідах, інших людях. Катять бочку на інших. Хоча винні самі."

"Тому що не помогли б один одному хоч би що"; "Всі живуть за рахунок брехні. Кожен гребе під себе, інші – байдуже. От-так і живем, окремо один від одного, тому немає нормальної держави, є просто пару мільйонів людей і все!"; "...Жадібність то взагалі класика жанру, навіть не знаю з чого почати, ну, щоб коротко, то одним з символів українського народу є велика зелена жаба, і, що ще прикріше, кожен другий з цим просто погодиться."

Мотивуючи відповідь "лінощі" лунали слова: "Ніхто не хоче робити зайвої роботи, всі хочуть обмежитись власними проблемами. Коли є можливість перекласти проблему, то цю можливість не втрачають"; а також: "Ну, це якщо по собі судити. А ще я думаю, проблема в тому, що кожен переслідує лише власні інтереси і не робить нічого для суспільства."

"Пасивність" прокоментовано наступним чином: "Українці, як на мене, абсолютно пасивний народ, все пускають на самотік, ніякої дії і прогресу, все на щось чекають, розводячи тільки пусті балачки, немає відчуття нації бо абсолютно ніхто не докладає зусиль для збереження традицій, до виховання наступних поколінь, все в нас через жо.."

Нехарактерною й незвичною виявилась відповідь де "тупість" названа найбільшою проблемою усіх тих, хто мешкає на території України й має українське громадянство, тобто українців. Обґрунтування наступне: "Тупість - тому що стадний інстинкт барана. Відсутність власної думки, боязнь її висловити."

"Прихильники" варіанту "егоїзм" стверджували, що "Треба любити усіх", а також "Тому що усім ніби байдужа Україна, тому у нас трохи відсталий економічний, та й не тільки, рівень."

Обґрунтовуючи скромність як найбільшу проблему українського менталітету, звертають увагу на те, що "Скромність – пережиток союзу. Суспільству притаманний стереотип – скромність це добре. Якщо я адекватно, об’єктивно ставлюсь до себе в розумінні того, що я, наприклад, розумна і це скажу – сприймуть за високомірну. Це вбиває творчість, ініціативність."

Слід звернути увагу й на те, що дослідники виділяють й такі особливості українського менталітету як: осілість, хазяйновитість, консерватизм, універсальність, миролюбність, сміливість, волелюбність, демократичність, духовність, обдарованість, сентиментальність, містицизм, сердечність, відкритість, барокове мислення, кмітливість, хитрість, лукавство, свавілля, оптимізм, життєрадісність, почуття гумору, поклоніння жінці, повага до родини, еротичність. А також провінційність, занижена самооцінка, "совковість", наївність, інфантильність, недбалість, замкнутість у своїй групі, брак цілеспрямованості, скупість, неповага до себе й оточення, анархічність, непослідовність, слабка допитливість, безтурботність, амурний авантюризм. Притаманні українцям і культ зрадництва, вищезгаданий принцип "моя хата з краю" і "як не з’їм, то понадкушую".

Автор: Петро ВОЛЯ, www.KOLOMYYA.org
Обговорити на форумі