друкувати


Сполучені штати Землі

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2008-12-17 03:27:53

Ніколи я не вірив у змови, скеровані на встановлення світового уряду. А тепер змушений зізнатися у прихованій симпатії до чогось подібного. До механізму управління, який матиме усі характеристики держави, заснованої на законності.

Приклад – ЕУ, яка об’єднала 27 країн. В ЄУ є свій суд, валюта, закони, чиновники і навіть можливість розміщувати збройні сили.

Чи може європейська модель стати загальносвітовою? Існують три аргументи "за".

По-перше, більшість викликів, які стоять перед окремими державами, глобальні за своєю природою: глобальне потепління, світова фінансова криза, міжнародна війна з тероризмом.

По-друге, просто настав її час. Відомий австралійський історик Джефрі БЛЕЙНІ упевнений, що революція в галузі транспорту й комунікацій зменшила світ до такої міри, що створення світового уряду – це перспектива усього лиш одного чи двох століть.

По-третє, зміни, які відбуваються в політиці, дозволяють сподіватися на швидший прихід глобальної влади. Фінансова криза та зміна клімату стимулюють уряди ухвалювати глобальні рішення, попри бажання країн на кшталт Китаю та США до останнього відстоювати всі елементи суверенітету.

Барак ОБАМА не поділяє зневаги свого попередника до угод і договорів. У своїй книзі "Зухвалість надії" він доводить:

"Коли єдина світова супердержава добровільно обмежує свою потужність і підкоряється міжнародним стандартам поведінки, вона дає зрозуміти, що існують правила, яким варто слідувати".

Уявлення про ідеї, які циркулюють в оточенні Обами, дає недавня доповідь групи з глобальної безпеки (Managing Global Insecurity, MGI): кажучи про міжнародну співпрацю, автори використовують термін "відповідальний суверенітет" [responsible sovereignty], а не радикальний європейський принцип "загального суверенітету" [shared sovereignty]. Документ каже про "глобальне управління" [global governance], а не про "усесвітній уряд" [world government]. Деякі європейські мислителі вважають, що їх не проведеш.

Жак АТАЛІ, який не один десяток років працює радником президентів Франції, вважає, що "глобальне управління" – евфемізм "глобального уряду". У будь-якому разі встановлення будь-яких усесвітніх принципів ухвалення рішень буде повільним і болісним. Навіть в ЕУ, на батьківщині правового наднаціонального уряду, ця ідея залишається не надто популярною, – згадаймо провальні референдуми щодо конституції ЕУ.

Поки перетворення Европи в Унію залежало від технократів і політиків, процес рухався швидко. Але варто було поцікавитися волею мас, об’єднання загальмувалося. Найгостріші політичні проблеми можуть бути глобальними, але політична самоідентифікація середнього громадянина залишається суто локальною.

Поки це так, плани створення усесвітнього уряду припадатимуть пилом у сейфах ООН.

Автор: Ґідеон РАХМАН (на фото), оглядач газети Financial Times
Назва оригіналу: Соединенные штаты Земли
Джерело: Ведомости, №235 (2257), 11.12.2008
Переклав Андрій ПАВЛИШИН, zgroup.com.ua
Обговорити на форумі