друкувати


Страхування депозитів - нова послуга на ринку фінансів

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2008-12-16 03:55:25

Після непопулярного рішення Нацбанку про неможливість дострокового розірвання депозитних договорів довіру фізосіб до банківського депозиту як такого, природно, знизилося. Врятовані від інфляції заощадження народ віддає перевагу зберігати як завгодно і вкладати у що завгодно, але в банк нести не поспішає. Таке становище на фінансовому ринку дало імпульс до виникнення, точніше, відновлення такої послуги, як страхування депозитів. Спробуємо розібратися, в чому її суть.

Історія питання. Задля справедливості зазначимо, що в усьому світі (можливо, тепер буде потрібно застереження - до недавнього часу) страхування депозитів – річ звична. І у фінансовій практиці використовується давно. Пробували її ввести і наші страховики. Ще в 2006 році, коли "дружно" збанкрутували кілька банків (Гарант, Універсальний та ін), страхові компанії почали пропонувати поліси, що гарантують повернення депозиту.

Але ця ініціатива не знайшла відгуку в серцях тих, хто любить свої гроші вкладників – адже за поліс треба платити, а ліквідовані банки були невеликими і кількість постраждалих від їх банкрутства, клієнтів складала лише сотні.

Наприклад, компанія Страхові традиції пропонувала страхівки не тільки на випадок "падіння" банку, але і для ситуації, яка реалізувалася у 2008-м – на введення мораторію на дострокове розірвання депозитних договорів. Але, як ми вже згадували, такі благі наміри виявилися невитребуваними, і страховики поступово згорнули програми.

Зверніть увагу. 7 важливих нюансів про страхування депозитів:

1. Застрахувати свої гроші можуть і ті, у кого вже є депозитні вклади, і ті, хто тільки вирішив відкрити рахунок.

2. Від мораторію на дострокове розірвання ніхто не страхує, а от застрахувати від ризику – невиконання зобов'язань банком щодо повернення депозиту – будь-ласка.

3. Страховим випадком вважається той, при якому клієнт не може отримати свої гроші з рахунку з-за банкрутства банку (деякі компанії включають і ліквідацію, і навіть санацію банку).

4. Якщо СК пропонують страхування депозиту всім бажаючим, незалежно від того, де розміщені їх гроші, – це має трохи насторожувати.

5. Страховики виплачують тільки суму втраченого вкладу, а відсотки – ні.

6. Страхова сума, як правило, така ж, як і сума депозиту.

7. Банківська система теж гарантує повернення депозитів за допомогою Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.


Нинішня ситуація. Нове - добре забуте старе.

Коли ситуація на банківському ринку змінилася, страхові компанії знову звернулися до ідеї охорони депозитів. Щоправда, з деякими поправками. Зокрема, від мораторію на дострокове розірвання вже ніхто не страхує, тому що, на думку страховиків, це не є страховим випадком, адже указ НБУ спрямований на стабілізацію ситуації в країні і не завдає прямих збитків клієнту.

А от застрахувати від ризику – невиконання зобов'язань банком щодо повернення депозиту – будь ласка! Більш того, виникла ідея створити групу з компаній, що надають поліси страхування депозитів. Це зараз активно обговорюється і в Лізі страхових організацій, і між самими компаніями.

Багато страхові компанії вже продають такі поліси. Шляхом телефонного моніторингу нам вдалося встановити, що не тільки Страхові традиції, але й Європейський страховий альянс, страхова група ТАС та інші компанії нині страхують депозити.

Правда, універсальних умов знайти не вдалося: деякі "прив'язують" свою страхівку до вкладу у конкретному банку, деякі пропонують її всім бажаючим, незалежно від того, де розміщені гроші (що трохи насторожує!), деякі обслуговують тільки клієнтів системних банків (там ризик несприятливій ситуації - мінімальний).

У чому сенс? Відсотки не страхують.

Тепер - більш детально про те, що ж являє собою поліс страхування депозиту. Так, у Страхових традиціях, де обслуговують вкладників великих системних банків, страхують депозити до 8 млн грн. Страховим випадком вважається той, при якому клієнт не може отримати свої гроші з рахунку з-за банкрутства банку (деякі компанії включають також і ліквідацію, і навіть санацію банку). Причому застрахувати свої гроші можуть і ті, у кого вже є депозитні вклади, і ті, хто тільки вирішив відкрити рахунок.

Однак треба врахувати: страховики виплачують тільки суму втраченого вкладу, а от відсотки (оскільки це вже прибуток клієнта, а страховка повинна покривати тільки реальні витрати) – ні.

Не забуваємо про Фонд гарантування вкладів. "Ціна питання", тобто тарифи в різних компаніях відрізняються дуже сильно. Страхова сума, як правило, така ж, як і сума депозиту. І за поліс треба віддати від 1% до 8% її величини.

Напрошується закономірне запитання: якщо банківська система гарантує повернення депозитів за допомогою Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (сума – до 150 тис. грн), навіщо ж платити ще кілька відсотків за поліс, по суті, роблячи те ж саме? Адже якщо навіть грошей багато, їх можна "розкидати" по різних банкам, щоб суми вкладів у кожному не перевищували ліміт повернення Фонду, і все.

А ось у страховиків можуть виникнути проблеми при створенні страхового фонду. Наприклад, ми застрахували 10 вкладів по $ 15 тис. кожен по тарифу 5% (з кожного взяли $ 750, з 10-ти - $ 7500). Потім один з них "лопнув". Компанія зможе оплатити збиток?

Всі ці міркування – логічні, тому питання "страхувати або не страхувати?" Кожному вкладнику доведеться вирішувати індивідуально.

Автор: Інна ГРІГОР'ЄВА
Джерело: "Газета по-киевски"
Переклад: Михайло ТЕРЕЩЕНКО, www.KOLOMYYA.org
Обговорити на форумі