друкувати


Як звернутися до Європейського суду

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2008-12-16 12:14:53

Громадянин має право звернутися до Європейського суду з прав людини, якщо вважає себе потерпілим від порушення державою одного або кількох основних прав, які гарантовані конвенцією та протоколами до неї, шляхом направлення заяви або заповнення формуляра суду.

Така заява повинна містити: короткий виклад фактів, які оскаржуються, які права, гарантовані конвенцією, порушені, відомості про засоби правового захисту, якими вже скористались, а також перелік офіційних рішень у справі із зазначенням дати кожного з них та короткий виклад змісту таких рішень. Заява повинна бути підписана особисто або представником.

Суд не розглядає заяву, якщо вона анонімна чи за своєю суттю порушує питання, що вже було розглянуте або подане на розгляд за іншою процедурою міжнародного розслідування чи врегулювання, і якщо вона не містить нової інформації.

Суд не розглядає заяви, спрямованої проти приватних осіб або недержавних організацій. Згідно зі ст. 35 конвенції суд може прийняти заяву до розгляду тільки після того, як було вичерпано всі національні засоби правового захисту і впродовж 6 місяців від дати прийняття остаточного рішення. Стосовно України йдеться про процедуру судового провадження, яка передбачає можливість апеляційного та касаційного оскарження прийнятого рішення, а це означає, що спочатку необхідно звернутися до національних судів, яким підсудна справа, для захисту по суті своїх прав, про порушення яких заявлено перед судом.

Європейський суд з прав людини приймає будь-які звернення, тому заявник може викласти свою ситуацію так, як йому уявляється необхідним, і зробити це рідною мовою. Але, як правило, після одержання такого листа Секретаріат суду висилає заявникові формуляр звернення, текст європейської конвенції з прав людини і записку з поясненням про те, як заповнювати формуляр. Попереднє звернення перериває перебіг шестимісячного терміну.

При заповненні пунктів формуляра необхідно врахувати наступне.

Якщо заява подається більше ніж одним заявником, слід надати всю необхідну інформацію про кожного з них (якщо потрібно — на окремому аркуші). Заявник може уповноважити іншу особу представляти свої інтереси. Такий представник повинен бути адвокатом, який має право практикувати в країні — одній з договірних сторін — і проживати на території однієї з них, або ж іншою особою чи певним судом. У разі, коли заявник уповноважує іншу особу, відповідні дані повинні бути вказані в цьому розділі формуляра. Суд вестиме листування лише з цим представником.

При вказівці на використані можливості захисту необхідно детально викласти процедури у використаних внутрішніх спробах захисту.

Необхідно також скласти перелік і додати до заяви копії всіх судових вироків та інших рішень, а також будь-які інші документи, які суд міг би взяти до уваги як докази (протоколи слухань, заяви свідків тощо).

Якщо заява підписана представником заявника, до неї додається належним чином оформлена довіреність, підписана заявником (якщо вона не була надана раніше). Заявники, які не хочуть розкривати свою особу перед громадськістю, повинні це вказати, а також викласти причини, які б виправдали такий відступ від звичайного порядку. Голова палати може дати дозвіл на анонімність у виняткових і належним чином виправданих випадках.

Недотримання викладених вимог може спричинити відмову в реєстрації і розгляді справи судом.

Всю кореспонденцію необхідно надсилати за адресою: The Registrar European Court of Human Rights Council of Europe F — 67075 STRASBOURG CEDEX FRANCE — ФРАНЦІЯ.

При поданні заяви мито не сплачується, а розгляд справи в суді буде безкоштовним, оскільки витрати покладаються на Раду Європи.

Автор: Роман ЯКУБІВ, спеціаліст міськрайонного управління юстиції
Джерело: "Вільний голос" для www.KOLOMYYA.org
Обговорити на форумі