друкувати


Меру Львова пощастило з супротивниками

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2008-12-13 04:26:55

У Львівській міській раді новий виток протистояння між депутатами, що знаходяться в опозиції до мера, і його прихильниками. Відразу дві найбільші фракції – Наша Україна і БЮТ – націлилися на крісло секретаря міськради, яке зараз займає лояльний до міського голови Андрія САДОВОГО представник партії ПОРА Володимир КВУРТ. Але і це лише тактичний хід. Головна мета – відставка САДОВОГО.

Поштовх до чергового загострення ситуації дало начебто незначна подія. Кілька тижнів тому вирішив скласти свій депутатський мандат один із представників фракції партії ПОРА Михайло ШОЛОМИЦЬКИЙ. Комерційний директор однієї з великих місцевих компаній, що спеціалізується, зокрема, на проблемному нині житловому та офісному будівництві, під час фінансової кризи вирішив зосередитися на основній роботі. На його місце прийшов голова однієї з районних організацій ПОРИ Андрій МИСИК. Здавалося б, сама звичайна рокіровка, що нікого, крім ПОРИ, не повинна була б цікавити, адже особливо політично активним депутат ШОЛОМИЦЬКИЙ не був, у конфлікти не втручався. Не очікували цього і від Андрія МИСИКА.

Однак спокійного розвитку подій завадило одна обставина: непомітний і неконфліктний депутат ШОЛОМИЦЬКИЙ займав такий же непомітний, але далеко не останній за впливовістю пост секретаря бюджетної комісії міськради. Так як під час розподілу посад у 2006 році ця квота була віддана ПОРІ, в партії розраховували, що автоматично секретарем комісії стане її представник, а саме вже згаданий Андрій МИСИК. Але сталося не так, як передбачалося. Найбільші фракції міськради – Наша Україна і БЮТ – вирішили не віддавати пост ПОРІ, а без їх згоди не відбулося б голосування ні в Раді в цілому, ні у комісії, де вони вдвох теж складають більшість. Ніякі аргументи про збереження компромісу, досягнутого два роки тому, не допомагали.

Таким чином, за нашою інформацією, під час переговорів і випливла на поверхню питання про зміщення секретаря міської ради Володимира КВУРТА, який хоч і не помічений у надмірній прихильності до мера, все ж таки явно не готовий брати участь у відкритій війні проти САДОВОГО. Після відставки секретаря по ідеї має відбутися і відставка мера. Питання ж відставки мера актуалізується у міськраді кожен день. Якщо ще місяць тому депутати, більшість яких за два роки пройшли шлях від майже абсолютної підтримки Андрія САДОВОГО до невдоволення його політикою, займали вичікувальну позицію – мовляв, слід дочекатися більшого падіння рейтингу міського голови, а головне – остаточного визнання того факту, що Львів провалив підготовку до Євро-2012 та чемпіонату у місті не буде, зараз готові форсувати події. Адже після того, як мер уклав угоду про генпідряд на новий стадіон з маріупольської компанією Азовінтекс, шанси Львова залишитися містом, який буде приймати Євро-2012, суттєво зросли. Розмови про те, що це порушення постанови Ради і що таким чином Андрій САДОВИЙ відштовхнув потенційних інвесторів, тому стадіон будуватимуть за бюджетні гроші, є лише коливаннями повітря. Отже, зараз депутатам доведеться ловити момент і спробувати відправити мера у відставку до весни, коли розпочнеться будівництво стадіону і, можливо, завершаться масові ремонти доріг, які зараз служать причиною серйозних незручностей під час поїздки по місту. У ситуації ж, коли на багатьох депутатів мер має важелі тиску і опозиційна більшість у раді нестійка, посада секретаря міськради набуває особливого вагу.

Цікаво, що ні в БЮТ, ні в НУ немає узгодженої кандидатури на цю посаду. Тим більше що, за інформацією "kоментарі:", бажання побути секретарем в Раді є у голови обох великих фракцій: і у Василя ТРАЧА з НУ, і у Юрія ГУДИМИ з БЮТ. Щоправда, схоже, що Наша Україна знайшла обхідний шлях. У цю середу таки відбулося засідання бюджетної комісії, на якому її секретарем обрали представника Свободи Яромира САМАГАЛЬСКОГО. При цьому наші джерела вказують на те, що особливі зусилля для просування цієї кандидатури доклав голова комісії, "нашоукраїнець" Андрій СТЕЦЬКІВ, а БЮТ зберігав нейтралітет. При цьому голосів НУ, Свободи і ще однієї опозиційної фракції – УНП (яка може піти на зміну секретаря хіба що з "великої любові" до мера, до того ж активно розкручує свого кандидата на посаду міського голови Володимира ГІРНЯКА), – цілком вистачить , Щоб замість КВУРТА поставити секретарем міської ради представника Нашої України без будь-яких погоджень з БЮТ. Тим не менш такий розвиток подій не дозволить досягнути головної мети – звільнити Андрія САДОВОГО. А цього без узгодження позицій з БЮТ досягти неможливо. Так що цілком реально, що депутати переграють самих себе – втягнувшись у локальні битви за другорядні посади, вони знову пересварятся. А САДОВИЙ лише буде підливати масла у вогонь цих третьосортних битвочок.

Автор: Всеволод ПОЛІЩУК, Камєнтарії
Переклад: Петро А. ВЛАСІЙЧУК ІІІ
Обговорити на форумі