друкувати


Малому та середньому бізнесу дадуть по три роки

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2008-12-12 04:32:23

Парламентарії запропонували збільшити термін оренди державної та комунальної власності для малого та середнього бізнесу з нинішнього одного року до трьох років. Це необхідно для того, щоб мінімізувати витрати підприємців на укладання договорів оренди у період фінансової кризи. На думку експертів, цього терміну недостатньо для малого бізнесу, який зможе стабільно розвиватися тільки при укладанні договорів оренди нерухомості мінімум на десять років.

Учора у Верховній раді був зареєстрований законопроект # 3454 Про внесення змін до ст. 17 Закону Про оренду державного та комунального майна, розроблений народними депутатами Володимиром БОНДАРЕНКО (БЮТ), Ксенією ЛЯПІНОЮ (НУНС) і Тарасом ЧОРНОВІЛОМ (Партія регіонів). Парламентарії запропонували збільшити термін оренди майна для малого та середнього бізнесу з одного року до трьох років. За словами помічника пана БОНДАРЕНКО Сергія ЗЛОБІНА, зараз діє УказП резидента про трирічну оренду держмайна, але місцеві органи влади в основному його ігнорують. Тому збільшення терміну оренди як державного, так і комунального майна буде сприяти економії коштів підприємців у період фінансової кризи.

Зараз малому та середньому бізнесу доводиться щорічно переукладати договори оренди і заново проходити перевірки всіх необхідних служб: пожежної охорони, санепідемстанції, газо-, водо-та електропостачання. "Для того, щоб пройти перевірки тільки пожежників, необхідно підписати близько десяти угод, – говорить пан ЗЛОБІН. – З однією компанією укладати договір про підключення сигналізації, з іншого боку – на її обслуговування, з третьої – про її облік".

Перший заступник голови Держкомпідприємництва Андрій ГОТА відзначає, що його відомство пропонував збільшити терміни оренди для малого та середнього бізнесу до п'яти років. "Цю пропозицію ми ініціювали у пакеті антикризових заходів. Втім, якщо депутати розробили схоже, але на три роки, то нехай приймають", – говорить він. За словами чиновника, підприємці в основному займають перші поверхи відомчих будинків, відкриваючи, наприклад, перукарні, нотаріальні контори, автосервісние служби.

Член Ради підприємців при Кабінеті міністрів Лариса ТАТАРИНЦЕВА розповідає, що здаються в оренду місцевою владою приміщення знаходяться переважно в комунальній власності і найчастіше вимагають капітального ремонту, обладнання спеціальних під'їздів до них та облаштування прилеглих територій. Тому навіть трирічного терміну оренди буде недостатньо, щоб виконати необхідні роботи. "Оптимальний термін – десять років. А що таке один рік і новий конкурс, особливо якщо у бізнесу є специфічні умови – прив'язка адреси до ліцензії. Що потім? Переоформляти ліцензії?" – обурена пані ТАТАРИНЦЕВА.

Президент аналітичного центру Академія, екс-голова Держкомпідприємництва Олександра КУЖЕЛЬ також вважає прийнятним більш тривалий термін – наприклад, п'ять років. За її словами, також потрібно внести зміни в закон Про місцеве самоврядування, так як Верховна Рада не може вирішувати за місцеві органи влади, як їм розпоряджатися комунальною власністю. "Це все одно, що Київрада виносила би рішення з питань держвласної власності", – говорить вона.

Автор: Соломон ЛІБЕРМАН, за публікаціями: www.kommersant.ua
Обговорити на форумі