друкувати


Володимир ЦИБУЛЬКО: Це не криза ЮЩЕНКО, а демонтаж "кучмізму"

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2008-12-11 05:21:04

Політолог, політтехнолог і радник Президента України Віктора ЮЩЕНКА часів прем'єрства Володимир ЦИБУЛЬКО, коментуючи АМІ Новини-Україна можливість встановлення в Україні парламентської форми правління, сказав, що "президент давно ініціював конституційну реформу, але її в свій час поховала партійна номенклатура".

За словами політолога, парламентська форма правління має цілком реальну перспективу. "Президент давно ініціював конституційну реформу. Ця ідея в минулому році активно обговорювалася, і її поховали. По суті, поховала партійна номенклатура", – зазначив співрозмовник.

ЦИБУЛЬКО підкреслив, що нинішня структура управління країною вигідна партійній номенклатурі, оскільки для партії це інструмент для остаточного перерозподілу майна. "Це була, по суті, спроба закінчити переділ землі. І після цього вже треба було робити іншу конфігурацію, нову Конституцію. Коли поділено все майно, то треба шукати спосіб захистити це перерозподілене майно. Оскільки питання землі у зв'язку з імпортованою кризою одержало ще і політичне забарвлення в Україні, страх не дає нинішнім партіям зробити наступний крок. Ця пауза – фактично, девальвація політичних проектів. Вони самовичерпуются а нової партійної політичної конструкції не вдасться створити у найближчий час ", – упевнений експерт.

Ідея парламентської форми правління можлива через реалізацію проектів місцевого самоврядування, передбачає співрозмовник: "Швидше за все, якщо поглибиться політична криза, ініціатива перейде до місцевих рад. Роль місцевих рад, місцевого самоврядування та місцевих лідерів, в образі мерів міст, обласних рад, дуже важлива. Можливо, з'явиться конструкція двопалатного парламенту".

Що ж стосується партійно-політичної структури влади, то політолог вважає, що вона може бути збережена лише в разі зміни виборчого законодавства, та нових виборів. "Судячи з усього, ТИМОШЕНКО боїться нових виборів. Вона прекрасно розуміє, що ці вибори, зруйнують міф про народність та популярність ТИМОШЕНКО. У Рівному, де фракція БЮТ має сильну підтримку і досить впливова, на виборах у мери кандидат від БЮТ набрав лише 6%. Навіть не киянин ТУРЧИНОВ ще півроку тому на мерських виборах у Києві набирав 15% ", – пояснив ЦИБУЛЬКО.

При будь-якому повороті політичного сюжету, він упевнений, що інститут президента навряд чи зникне, тому що зараз неможливо побудувати вертикаль рад. ЦИБУЛЬКО зазначив, що коли-то вже була спроба побудувати вертикаль рад за принципом вертикалі виконавчої влади. "До речі, постать ПЛЮЩА, якщо б вона була б прийнята, могла б посприяти ідеї побудови вертикалі місцевих рад. Тоді може статися прецедент, коли обласні ради зможуть створити верхню палату в парламенті", – підкреслив експерт.

"Президент у будь-якому випадку залишається, тому що у нього прямий мандат і деномінувати цей мандат неможливо. Немає такого механізму на сьогодні. Хто це може зробити? Верховний суд – дискредитовано. Конституційний суд – навряд чи. Президент у цій загальної делегітимізації, Президент залишається найлегітимнишою владою ", – розмірковує співрозмовник.

На його думку, на лице дуже цікавий феномен: "Все-таки не інститут президента, а персона Віктора ЮЩЕНКА виявилася політично ціпкою і здатною на багатоходівки. Наш політикум не здатний на прорахунок більше трьох ходів, він одно клітковий. А коли партноменклатура протягнула ще й таке виборче законодавство, в якому важлива не підготовленість і професіоналізм, а особиста вірність, то і ми маємо "уряд кумів".

"Найбільш розвинені імперії падали саме в силу вичерпання кадрових ресурсів. Коли кадри починали формувати за рахунок кума, свата, брата. Ось так сформовані і наші політичні партії. Вони формуються як клани, а не як партії з можливістю просування талановитих і розумних людей", – продовжив експерт.

І, підбиваючи риску, ЦИБУЛЬКО зазначив: "Те, що відбувається, – це не криза ЮЩЕНКА. Це є криза "кучминої" моделі держави. Це демонтаж "кучмізму ". І звинувачувати ЮЩЕНКА в тому, що він нічого не збудував, не правомірно. Він, перш за все, дав демонтувати те, що було. А демонтують саме ті, хто робить успіхи при КУЧМІ. Подивіться на Верховну Раду – це люди, які реалізувались саме за часів КУЧМИ".

Автор: Петро ВОЛЯ, www.KOLOMYYA.org
Обговорити на форумі