друкувати


Державні службовці мусять декларувати свої доходи

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2008-12-11 05:11:15

"Доки Верховна Рада не прийме історичне рішення, що зобов’язує вищих державних службовців декларувати свої доходи, чиновники й надалі будуватимуть будинки за 2 млн. доларів", – заявив народний депутат України, заступник голови Української народної партії Ярослав ДЖОДЖИК.

На його думку, "саме відсутність такої норми – одна з найголовніших причин, що в Україні процвітає корупція, а правоохоронці неодноразово виявляють мільйони доларів в будинках та офісах чиновників, котрі отримують зарплату 3-4 тис. грн.". Так політик прокоментував заяву голови Львівського апеляційного адміністративного суду Ігоря ЗВАРИЧА, котрий підтвердив вилучення в нього з кабінету, приймальні та особистого помешкання трьох мішків великих сум грошей під час обшуку правоохоронців 3 грудня. Зокрема, в його службовому приміщенні й у квартирі було знайдено велику суму грошей, в сейфі у барсетці лежало 6400 грн. і $ 9 тисяч, а в одному з пакетів було 340 тис. грн., а у його квартирі співробітники Генпрокуратури виявили $1,9 млн., що призначалися нібито для будівництва будинку.

Ярослав ДЖОДЖИК нагадав, що "у 2005 році розробив і зареєстрував у парламенті законопроект "Про обов’язкове декларування доходів і витрат вищих посадових осіб України, державних службовців 1-ї, 2-ї та 3-ї категорії, а також керівників органів місцевого самоврядування", однак народні обранці просто побоялися ввести таку норму", – підкреслив заступник голови УНП.

"Тепер же державному чиновнику нічого не заважає брати хабарі та вкладати їх у майно чи коштовні речі. Фактично, це типове відмивання "брудних коштів" чиновниками, котрі, отримуючи середню зарплату, дозволяють собі мешкати в шикарних апартаментах та їздити на дорогих іномарках", – вважає народний депутат.

"Схожі ситуації, як у випадку з головою Львівського апеляційного адміністративного суду, можна виявити практично у кожному регіоні України, однак до суду такі справи рідко доходять, оскільки правоохоронці не мають необхідної законодавчої бази для встановлення відповідності між доходами й видатками чиновників", – підсумував Ярослав ДЖОДЖИК.

Автор: Петро А. ВЛАСІЙЧУК ІІІ, www.KOLOMYYA.org
Обговорити на форумі