друкувати


Україна залишається одним з найкрупніших у світі транзитерів газу

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2008-12-11 10:03:54

Україна залишається одним з найкрупніших у світі транзитерів природного газу трубопровідним транспортом — це було відзначено під час фахової дискусії "Газові ринки ЄС і України: проблеми розвитку та інтеграції", яку провів 27 листопада 2008 року Центр РАЗУМКОВА спільно з Комітетом Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки.

Так, у 2007 році її газотранспортною системою до інших країн Європи було транспортовано 112,1 млрд. м3 газу, що складає 76% загального обсягу поставок російського газу до країн ЕС. На цей час трубопроводами України газ надходить до 12 країн ЄС, найбільші обсяги — до Італії (21 млрд. м3), Німеччини (19,4 млрд. м3) і Франції (9,8 млрд. м3). Отже, газотранспортні потужності України значною мірою інтегровані до газових мереж країн ЕС.

Натомість слід відзначити, що з 2001 році транзитна залежність Росії від України скоротилася приблизно на 14% у результаті введення в експлуатацію газопроводу "Ямал–Західна Европа", яким російський газ постачається до Польщі та Німеччини через Білорусь. Окрім того, існують проекти побудови ВАТ Газпром газопроводів в обхід України (Nord Stream та South Stream). Однак є підстави стверджувати, що попри це, протягом наступних десятиліть вона залишатиметься провідною газотранзитною країною Європи.

У 2008-му очікується істотне збільшення обсягів транзиту: за дев’ять місяців транспортовано 92,6 млрд. м3, що на 12,6 млрд. м3, або на 15,8% більше, ніж за відповідний період 2007. Передбачається, що за підсумками року буде перевершено рекорд транзиту газу 2005 р. — 121,5 млрд. м3. Проте, пропускна спроможність ГТС має достатній запас для нарощування транзиту до 142,5 млрд. м3 газу на рік.

При цьому, Україна володіє найпотужнішою в Европі (за винятком РФ) системою підземного зберігання природного газу, яка налічує 13 сховищ із загальною активною місткістю 30 млрд. м3 та максимальною добовою продуктивністю 254 млн. м3. Перспективним напрямом розвитку підземного зберігання природного газу в Україні є надання послуг з використання вільних потужностей ПСГ для европейських компаній. Надалі, коли у країнах Европи набуде поширення спотова торгівля газом, такий бізнес буде доволі привабливим, але для цього Україні необхідно забезпечити надійний правовий режим захисту прав власності на природний газ у ПСГ, привести систему тарифоутворення у відповідність до европейського рівня і здійснити реконструкцію газових сховищ.

Автор: Соломон ЛІБЕРМАН, www.KOLOMYYA.org
Обговорити на форумі