друкувати


Дефолт Україні не загрожує

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2008-12-10 05:07:07

У 2009 році дефолт Україні не загрожує. Невиконання взятих на себе кредитних зобов’язань можливе лише у корпоративному секторі. Окремі банки відчують себе особливо "незатишно", але це будуть одиничні випадки банкрутства, впевнені експерти. До дефолту банківської системи справа не дійде, — повідомляє інтернет-видання "Сейчас".

Такої думки дотримується Василь ЮРЧИШИН, директор економічних програм Центру РАЗУМКОВА. "Дійсно, настання суверенного дефолту для України — це малоймовірна подія навіть з урахуванням того, що державний борг зростатиме і наступного року", — говорить експерт. За його словами, зараз до цього ризику схильна не країна в цілому, а окремі держкомпанії, перш за все, НАК Нафтогаз України. Але і в цьому випадку, упевнений пан ЮРЧИШИН, держава виступить як гарант платоспроможності цих суб’єктів.

Більше не пощастило банківському сектору, зовнішній борг якого лише за рік виріс з $ 21,2 млрд. до $ 38,45 млрд. (станом на 1 липня). Особливо були активні банки першої двадцятки, багато хто з яких має іноземних власників. "Це дозволяло їм широко залучати інвестиції з материнських структур. Виручені кошти йшли на кредитування в Україні", — пояснює пан Юрчишин. Але навіть не зважаючи на кризу, банкрутство провідних банків практично нереально. "Центральні відділення не кинуть своїх "дочок”. Швидше за все, вони підуть на реструктуризацію боргу", — вважає експерт.

Автор: Михайло ТЕРЕЩЕНКО, www.KOLOMYYA.org
Обговорити на форумі