друкувати


Білий дім погодив План допомоги автогігантам на суму $ 15млрд

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2008-12-10 12:25:59

Якщо американські автоконцерни хочуть отримати державну підтримку, їх керівники повинні піти у відставку, заявив обраний президент Барак ОБАМА у вихідні. Він не назвав конкретних імен, а впливові сенатори вимагають відставки гендиректора General Motors (GM) Ріка ВАГОНЕРА.

"Якщо нинішнє керівництво не розуміє серйозності ситуації і не збирається приймати рішучих заходів у відповідь на що склалися обставини, то варто піти [у відставку]", – сказав ОБАМА. Він підтримав виділення допомоги, але підкреслив, що гроші платників податків повинні витрачатися ефективно.

У той же день сенатор-демократ від штату Коннектикут Кріс ДОДД заявив, що, якщо GM хоче отримати допомогу від уряду, ВАГОНЕР повинен піти. ДОДД, який очолює комітет сенату у справах банків, в неділю в інтерв'ю телеканалу CBS заявив, що реструктуризацією GM должна займатися нова команда: "Компанії потрібно замислитися над зміною керівництва. ВАГОНЕР повинен піти".

ДОДД зазначив, що автомобільні компанії повинні провести реструктуризацію, якщо хочуть одержати більш значну федеральну допомогу. У повідомленні GM стверджується, що робітники, дилери, постачальники і рада директорів – "усі підтримують ВАГОНЕРА і впевнені, що він саме та людина, яка допоможе GM пережити складні часи". Він працює в GM з 1977року, а з 2000 року очолює її. ВАГОНЕР, виступаючи перед Конгресом, заявляв, що готовий скоротити зарплату до $ 1 у рік у випадку виділення держкредиту. У 2007 році ВАГОНЕР заробив $ 14млн, відзначає WSJ. Президент профспілки UAW Рон ГЕТТЕЛФІНГЕР не буде виступати за зміну керівництва GM, пише WSJ із посиланням на джерела, котрі знайомі із ситуацією.

Білий дім погодив у вихідні з Демократичної та Республіканської партіями План допомоги автогігантам на суму $ 15млрд ("велика трійка" просила $ 34млрд). Цього, за розрахунками влади, повинно вистачити до березня 2009 року.

Автор: Симон ЛЕВІ, для www.KOLOMYYA.org за метріалами американських ЗМІ
Обговорити на форумі