друкувати


Держави змагаються за впливи

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2008-12-09 01:36:08

У середині листопада у Вашингтоні зустрілися лідери "Великої двадцятки" (G20) - групи, яка об'єднує сім найбагатших країн світу, Росію і найбільші так звані ринки, які розвиваються (у тому числі Китай, Індію, Бразилію, Саудівську Аравію і ПАР). Прем'єри і президенти повинні знайти шляхи виходу з кризи і зміни архітектури глобальної фінансової системи. Країни, що не входять до цього товариства, все сміливіше вимагають місця за столом переговорів.

Спочатку протестував прем'єр Іспанії Хосе Запатеро, коли його не запросили до Парижа на зустріч лідерів найбільших країн Євросоюзу. Дебати вела четвірка у складі Німеччини, Великобританії, Франції та Італії. На думку прем'єра, Іспанія також повинна приєднатися до G8, постійного форуму семи найбагатших країн світу (США, Японії, Німеччини, Великобританії, Франції, Італії, Канади) і Росії. Найближчою нагодою є зустріч у Вашингтоні, бо G20 - це формально G8 плюс важливі країни, що розвиваються, та представник Європейського Союзу.

"Іспанія мусить брати участь у цих зустрічах, бо вона є восьмою економікою світу", - стверджує Запатеро. З цього питання він зателефонував французькому президентові, який нині керує Євросоюзом. За повідомленнями з Єлісейського палацу, Ніколя Саркозі відповів Запатеро, що "Іспанія заслуговує на місце під час саміту, який має відбутися, з огляду на масштаби своєї економіки". І він звернувся до президента Буша щодо внесення цієї держави до списку запрошених у Вашингтон.

Перед зустріччю G20 своє слово сказав і представник найбіднішого континенту - Африки. "G20 не включає найбідніші країни, які є жертвами нинішньої системи. Європа координує свої дії з Азією, а не з Африкою", - вважає Томас Боні Яйї, президент Беніну. Щоправда, до складу G20 потрапила одна африканська держава - ПАР, але складно її голос вважати представницьким для решти значно бідніших країн цього континенту.

"За столом не буде Африки, бо там нема місця для жертв, прикро мені сказати, але такою є практика", - вважає Даніель Грос, директор брюссельського дослідницького інституту CEPS (Центр досліджень європейської політики). На його думку, остаточну ухвалу щодо нової форми фінансової системи прийматимуть США і ЄС, можливо, за незначної участи Японії. "Ці країни є головними акторами глобального фінансового ринку. Вони завинили, тепер зазнають наслідків, і вони приймуть рішення щодо реформ", - вважає Грос.

Наскільки слабкій Африці важко домагатися свого місця на форумах цього світу, настільки ринки, що розвиваються, як-от Китай, Індія чи Бразилія, все частіше називають у числі кандидатів на правління світом. Проте політикам складно запросити їх на постійній основі у G8. Експерти вважають, що така ситуація має змінитися.

"З часом фінансові ресурси внаслідок демографічних змін усе більше просуватимуться в бік Азії. Міжнародні інститути мусять зреагувати на ці тенденції", - вважає Сімон Тілфорд, експерт лондонського центру CER (Центр європейських реформ). Йдеться не про розширення G8, а про створення нового форуму. "G8 - це минуле, вона обрана суб'єктивно. Чому до неї належить Росія, яка не є ані економічним гігантом, ані демократією? - запитує Тілфорд. Склад G8 визначили політичні міркування, а склад можливої нової групи повинен визначити фактичний внесок у створення світового багатства. Якби нині скликати форум із десяти найбагатших держав світу, то у ній опинилися б держави у такій черговості: США, Японія, Німеччина, Китай, Великобританія, Франція, Італія, Іспанія, Канада і Бразилія.

Але поки так станеться, Європейський Союз мусить вирішити, чи здатен він говорити одним голосом на міжнародних форумах, а чи потребує кілька місць за столом, як це відбувається нині. "Аргументи на користь членства Євросоюзу, а не окремих держав, досить сильні. А розпочинати потрібно від єдиного представництва для зони євро", - вважає Тілфорд.

Автор: Євген ПЕТРЕНКО, Українське слово
Обговорити на форумі