друкувати


Конвертація вкладів в національну валюту: Реанімація шоковим методом?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2008-12-09 11:23:37

Так вже було: 1 січня 1990 року влада Аргентини оголосили про примусову конвертацію урядових облігацій та довгострокових депозитів в національній валюті в довгострокові урядові облігації, номіновані в доларах США. За наступні 2 місяці валюта девальвувалась ще в 2,5 рази і інфляція досягла 70% в місяць.

У 1998 році Росія тими ж методами боролася з дефолтом, але негативний суспільний резонанс змусив росіян відмовитися від цього задуму.

Так може бути: Питання конвертації всіх доларових вкладів та кредитів в національну валюту нині досить активно обговорюється і в Нацбанку, і в банківському середовищі. Секретаріат президента заперечує свою причетність до цих планів, сам Ющенко назвав такий крок "великою дурістю".

Наскільки допоможе подібне втручання хворій українській економіці невідомо. А ось удар по населенню країни може виявитися сильним, адже на сьогоднішній день з 27 мільйонів депозитних рахунків у банках країни, майже 40% громадяни України відкрили в іноземній валюті. При цьому невідомо, за яким курсом і коли може пройти така примусова конвертація вкладів. Але у будь-якому випадку, примусове переведення всіх заощаджень в національну валюту призведе до масових позовів проти банків і проти уряду. У такому разі, швидше всього не є доцільним такий крок по подоланню наслідків кризи.

На сьогодні Україна є фактично двохвалютною країною. Цей факт дуже сильно гальмує розвиток економіки країни і не дає можливості зробити гривню конвертованою валютою. З цим важко не погодитися, однак виникає питання, чому повне виключення долара з фінансової системи країни має бути здійснено саме зараз, і неодмінно в умовах кризи. Якщо переказ вкладів і робити, то дуже обережно, так, щоб це не викликало паніки та враження, що держава хоче обікрасти людей.

Варто подумати про спасіння від бівалютності саме тоді, коли для цього в Україні запанує сприятливі економічні умови? І саме до цього часу спланувати етапи переходу на гривню конвертованою, а не залежні від іноземної валюти. Може, нашим економістам варто було б зібратися разом і виробити єдину стратегію економічного розвитку країни на роки вперед?

Дійсно, адже можна було б поступово відмовитися від практики надання населенню валютних вкладів та кредитів. Наприклад, достатньо було б зафіксувати всі валютні вклади і кредити на певну дату і після цього видавати і приймати тільки гривню. З іншого боку, примусова переклад старих вкладів в національну валюту міг би мати місце, тільки в умовах куди більш сприятливих для гривні, а не в період, коли за рівнем обвалу національної валюти Україна займає мало не лідируючі місця в світі.

Українські банки бояться, що в новому році розпочнеться вал невиплат за кредитами. Неможливості сплачувати валютний кредит у зв'язку зі скачучим курсом долара бояться і позичальники. Але у випадку з валютними кредитами примусова конвертація може бути взаємовигідній як для банків, так і для населення: банкам невигідно відбирати і складувати закладене майно з перспективою понести ще більші втрати, і вони можуть піти на певні поступки позичальникам.

Це зрозуміло і прихильники примусової конвертації. Тому і самі активні її прихильники в верхах запевняють про те, що нічого подібного в Україні відбутися не може, і всі розмови на цю тему є провокацією...

Адже криза - не стабільний стан суспільства, він розвивається і поступово сходить на немає. В умовах дуже розвиненою світової економічної інфраструктури кризові явища для планети характеризуються сьогодні масовими фінансовими міграції. У багатьох країн левову частку золотовалютного резерву становить долар. Інвестори в їх економіки почнуть відмовлятися від "доларових" капіталовкладень, і в більшості випадків ці країни викликають відтік доларової маси. В 2009 році, за прогнозами прогнозують провідних економістів організації "Конференція ООН з торгівлі та розвитку" (UNCTAD), обмінний курс долара значно знизиться. До падіння американської валюти призведе в першу чергу стрімке збільшення зовнішньої та внутрішньої державної заборгованості США.

Здешевлення долара у всіх попередніх кризах північноамериканської економіки призводило до її оздоровлення та позначало шляхи виходу з патової ситуації. Так чи інакше, саме США стане стартовим майданчиком оздоровлення та світової економіки. Не варто і сумніватися, що хвиля оздоровлення цього добереться і до України, а це значить, що зміцниться і українська грошова одиниця.

Сьогодні ми спостерігаємо початок краху світової фінансової системи, яка правила 50 років. Тепер світу потрібно придумати новий грошовий еквівалент торгівлі, який буде більш стабільним і чесним, ніж долар. Центральні банки багатьох країн вже давно перестрахувались і перевели свої активи в інші валюти. Вони дотрималися принципу "не тримати всі яйця в одному кошику".

У України сьогодні великий державний і корпоративний борг, слабка національна валюта, у країни в пасиві негативний торговий баланс, але все-таки, у порівнянні з тими ж США, наше становище не можна назвати плачевним. Ми в змозі забезпечити зростання внутрішніх інвестицій у будівництво доріг, інфраструктуру, доступного і соціального житла, виробництво товарів для внутрішнього ринку. Все це буде стимулювати попит на національну валюту. Тим більше, що купити українські товари буде коштувати значно дешевше, ніж імпортні. Значить, курс гривні, так чи інакше, буде рости по відношенню до долара.

От і задумаємося чи варті пропозиції по примусовій конвертації валют до втілення в життя саме тепер, в стані лихоманки життя і економіки, коли їх потрібно лікувати і реанімувати не шоковим для всіх методом.

Автор: Михайло ТЕРЕЩЕНКО, www.KOLOMYYA.org
Обговорити на форумі