друкувати


Жозе Мануель Пінту ТЕЙШЕЙРА: Східне партнерство несе позитивні сигнали

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2008-12-08 03:47:22

3 грудня 2008 року в Представництві Европейської Комісії в Україні відбулася пряма трансляція прес-конференції президента Еврокомісії Жозе Мануеля БАРРОЗУ та комісара ЕС з питань зовнішніх відносин та Европейської політики сусідства Беніти Ферреро-ВАЛЬДНЕР, на якій було представлено пропозицію Европейської Комісії щодо нового Східного партнерства. Комюніке окреслює основні пункти співпраці з 6-ма східноєвропейськими країнами: Вірменією, Азербайджаном, Білоруссю, Грузією, Молдовою та Україною. Дана ініціатива буде розглянута на засіданні Європейської Ради 11-12 грудня 2008 року.

Документ зокрема передбачає можливість підписання угод про асоціацію з вищезазначеними країнами у найближчі роки, а також запровадження безвізового режиму з ЕС в довготерміновій перспективі. Разом з тим, нові угоди про асоціацію не міститимуть перспективи членства в Европейському Союзі.

Іншими важливими пунктами ініціативи також є: поступова інтеграція східних країн-партнерів в економіку ЕС, створення зон вільної торгівлі, а також заохочення країн до розвитку мережі вільної торгівлі між ними; посилення енергетичної безпеки ЕС і східних країн-партнерів, сприяння розвитку регіональних ринків електроенергії та розвиток Південного енергетичного коридору тощо.

Окрім того, документ передбачає збільшення видатків на допомогу східним країнам-партнерам. Зокрема зазначено, що протягом 2010-2013 років Европейська Комісія надасть 350 млн. евро додаткових коштів країнам Східного партнерства.

Водночас, за словами Жозе Мануеля БАРРОЗУ співпраця у рамках Східного партнерства відбуватиметься на основі диференційованого підходу, і підписання угод про асоціацію чи зону вільної торгівлі з країнами-партнерами насамперед залежатиме від рівня поступу у проведенні ними тих чи інших реформ. "Лише за наявності політичної волі та рішучості з обох сторін Східне партнерство може досягнути своєї цілі політичної асоціації та економічної інтеграції", – заявив Президент Еврокомісії.

Відповідаючи на питання, чому саме зараз висунута ініціатива Східного партнерства, Беніта Ферреро-ВАЛЬДНЕР зазначила зростаючу "відповідальність ЕС за надання допомоги своїм партнерам для вирішення політичних і економічних викликів". "Після подій на Кавказі, Европейська Рада звернулася 1 вересня цього року до Европейської Комісії з проханням представити свою пропозицію раніше, ніж це передбачалося спочатку", – пояснила Комісар ЕС.

Одразу після презентації пропозиції щодо Східного партнерства відбулася прес-конференція голови Представництва Европейської Комісії в Україні Жозе Мануеля Пінту ТЕЙШЕЙРИ, під час якої було окреслено основні пункти Східного партнерства для України.

Зокрема, на думку посла ЕС, хоч Східне партнерство і не передбачає перспективи членства, пропозиція несе позитивні сигнали, які необхідно навчитися читати. Так, за словами голови Представництва Еврокомісії, завдяки даній ініціативі в перспективі Україна буде оточена процвітаючими та успішними сусідами, що сприятиме загальному миру та стабільності в регіоні. Водночас, незважаючи на те що на даний момент Україна займає лідируючі позиції у переговорах з ЕС серед інших країн в рамках Східного партнерства, існує ще дуже багато сфер, для реформування яких будуть корисними досвід та технічна допомога Европейського Союзу, – зазначив Жозе Мануель Пінту ТЕЙШЕЙРА.

Відповідаючи на питання, чи вплине ініціатива Східного партнерства на прискорення переговорів щодо запровадження безвізового режиму та утворення зони вільної торгівлі між Україною та ЕС, голова Представництва Еврокомісії зауважив, що наступний раунд переговорів між Україною і Евросоюзом про введення безвізового режиму для громадян України відбудеться 8-9 грудня у Києві. Окрім того, Жозе Мануель Пінту ТЕЙШЕЙРА відзначив ті зрушення у питанні видачі віз, що відбулися після введення в дію угоди про спрощення візового режиму між Україною та ЕС. Так, зокрема, за словами посла ЕС, кількість відмов у видачі віз зменшилася до 7%, а кількість українців, що отримали шенгенські візи, збільшилася вдвічі.

Щодо питання зони вільної торгівлі між Україною та ЕС, голова Представництва Еврокомісії зазначив, що конкретних часових рамок з боку Евросоюзу немає, і завершення процесу насамперед залежить від узгодження всіх позицій, проте є бажання закінчити переговори якомога швидше.

Водночас, Жозе Мануель Пінту ТЕЙШЕЙРА закликав українців не очікувати негайних наслідків від співпраці в рамках нового Східного партнерства. Насамперед тому, що дана ініціатива є пропозицією Евросоюзу щодо допомоги в реформуванні, а успішність кожної країни в її інтеграції до ЕС залежатиме від того, яким чином вона цією пропозицією скористається. Окрім того, посол ЕС висловив сподівання, що лідерські позиції України серед інших східних країн-партнерів лише надихатимуть її на збереження своєї динаміки у наближенні до Европейського Союзу

Автор: Анастасія Меланія МАТУШАК для www.KOLOMYYA.org
Обговорити на форумі