друкувати


Ціни на нафту досягнуть мінімуму на початку II кварталу 2009 року

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2008-12-08 03:32:29

Ціни на нафту можуть досягти свого мінімуму на початку II кварталу 2009 року, йдеться в світовому прогнозі Merrill Lynch на 2009 рік. Згідно з матеріалами, в умовах різкого скорочення попиту з боку всіх регіонів-споживачів чорного золота, Merrill Lynch прогнозує: ціна за барель сирої нафти в 2009 p. не закріпиться на рівні 50 дол.

За прогнозами аналітиків Merrill Lynch, зростання світових ринків у 2009 році складе 1,3%, у той час як в 2008 році цей показник досяг 3,2%. Очікується, що в 2010 році показник світового зростання складе 3,1%. Але навіть такий ріст буде на 0,5% нижче середнього показника за останні 4 роки.

При цьому Merrill Lynch зазначає, що країни, що розвиваються будуть менш чутливі до наслідків кризи, ніж розвинуті. Так, у США економічний спад продовжиться протягом всього 2009-го. Ситуація зміниться тільки у 2010-му. Країни, економіка яких більше залежить від зовнішнього фінансування (такі як Австралія, Швейцарія, Корея та Угорщина), а також країни, що входять в зону евро, будуть найбільш чутливі до наслідків кризи.

У той же час економічні потрясіння менше за все позначаться на країнах, що використовують менший обсяг позикових коштів, таких як Нігерія, Мексика та Філіппіни. На тлі уповільнення темпів економічного зростання в розвинених країнах очікується, що країни, що розвиваються повністю забезпечать зростання світової економіки, компенсуючи при цьому спад у розвинених країнах.

Автор: Соломон ЛІБЕРМАН, www.KOLOMYYA.org
Обговорити на форумі