друкувати


Програма антикризових дій від УНП

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2008-12-08 09:14:36

УНП пропонує "Програму антикризових дій", готова взяти на себе її реалізацію та нести відповідальність за її результати. Про це йдеться у проекті "Програми антикризових дій", розробленому Українською Народною Партією та винесеному на розгляд Х звітно-виборного з’їзду УНП, що відбувається у Києві 6 грудня 2008 року.

Серед головних причин "найбільш масштабної за останні роки економічної кризи" в Україні у документі названо "протекціонізм уряду споживчому імпорту, неконтрольоване споживче кредитування, спрямоване на оплату імпортних товарів, високу енергоємність української економіки та невідповідність структури виробництва, структурі споживання на внутрішньому ринку".

Для зменшення впливу цих кризових явищ УНП пропонує "провести оцінку споживчого імпорту в Україну", і за результатами такого дослідження стимулювати переорієнтацію українського виробництва на товари "критичного імпорту" таким чином, щоб повністю задовольнити споживача на внутрішньому ринку України" та "негайно розпочати переговори із СОТ щодо тимчасового підвищення ставки ввізного мита на м’ясо та іншу продукцію сільського господарства, що виробляється в Україні".

Серед інших заходів, для залучення додаткових ресурсів в економіку України УНП пропонує "ухвалити зміни до законодавства, які б дозволили нерезидентам розміщати на депозитах українських банків кошти в необмежених кількостях без надання декларації про походження на умовах банківської таємниці", та для ефективного використання фінансової допомоги банками - "встановити реальний контроль НБУ над використанням коштів, направлених на рефінансування комерційних банків, забезпечивши їхнє використання виключно для компенсування відтоку депозитних коштів, кредитування реального сектору економки і недопущення виходу цих коштів на валютний ринок".

Для скорочення витрат державного апарату, УНП пропонує "пересадити державних службовців на автомобілі вітчизняного виробництва, а наявні автомобілі імпортного походження, що перебувають сьогодні на балансі державних органів та органів місцевого самоврядування, виставити на продаж за ринковими цінами через аукціон", а також "зобов’язати всіх державних службовців, як і народних депутатів, звітувати про кошти, витрачені на відрядження, про мету таких відряджень, а також поставити на облік кошти, витрачені на навчання, зміну професійної орієнтації та підвищення кваліфікації працівників державних органів, органів місцевого самоврядування та народних депутатів України".

Для відновлення конкурентоздатності української економіки пропонується надавати державну допомогу у вигляді кредитів тільки на введення нових енергоощадних технологій, а також запровадити реальну практику податкового кредиту для тих, хто використовує енергоощадні технології. Зроблено також акцент на використання енергозберігаючих технологій у сфері ЖКГ та будівництва, що, на думку представників УНП, дозволить знизити витрати природного газу на 50-60% та зробити його більш ефективним.

"Програма антикризових дій", який має намір ухвалити з’їзд УНП, ґрунтується на наступних базових принципах:

1. "Виробляй, купуй і споживай українське!" – заходи, спрямовані на стимулювання внутрішнього попиту через структурну реформу, наближення потреб виробництва до потреб споживчого ринку, з кінцевою метою заміщення більшості товарів, імпортованих нині з-за кордону.

2. "Залучення внутрішніх ресурсів та зовнішніх інвестицій" – заходи, спрямовані на лібералізацію банківської системи з метою залучення зовнішніх інвестицій та відновлення довіри громадян до фінансових установ з подальшим залученням внутрішніх ресурсів у реальний сектор економіки.

3. "Від марнотратства до ефективності" - заходи, спрямовані на інноваційний розвиток, перехід від енергоємних продуктів до наукоємних високотехнологічних, відновлення сільськогосподарського потенціалу України як одного з головних постачальників якісних продуктів харчування на внутрішній і зовнішній ринки.

4. "Держава створює умови – громадянин працює на себе" - заходи, спрямовані на створення максимального режиму сприятливості для реалізації підприємницької ініціативи громадян України, як основної традиційної для українців форми господарювання.

5. "Прозорий бюджет – прозорий уряд" - заходи, спрямовані на підвищення контролю громадськості над витратною частиною державного та місцевих бюджетів.

У підсумкових положеннях документу УНП висловлює готовність "взяти на себе реалізацію запропонованої антикризової програми та нести відповідальність за її результати".

Автор: Петро А. ВЛАСІЙЧУК, www.KOLOMYYA.org
Обговорити на форумі