друкувати


Скоро долар перестане дорожчати

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2008-12-06 04:04:00

Коли долар на українському ринку перестане дорожчати. Експерти вважають, що момент насичення українського ринку доларами близький.

Нацбанк прив’язав офіційний курс гривні до курсу, встановленого на міжбанківському валютному ринку за попередній робочий день. Відповідно до постанови регулятора нове правило розрахунку офіційного курсу набрав чинності 28 листопада.

Прив’язка офіційного курсу до безготівкового означає, що тепер і вартість готівкової гривні цілковито залежатиме від кон’юнктури на міжбанківському валютному ринку (з листопада банки можуть продавати долари населенню тільки за курсом НБУ + 1,5%). На міжбанку долар поки що зростає: на ринку спостерігається ажіотажний попит на американську валюту. 19 листопада НБУ вперше провів валютний аукціон, однак усіх заявок на купівлю долара так і не було задоволено: за словами банкірів, їхня загальна сума — 10 млрд грн (рівно стільки становлять залишки коштів банків на кореспондентських рахунках). На думку аналітиків, банки скуповують долари про запас — сподіваються з часом заробити на їхньому перепродажу населенню або іншим фінустановам за вищим курсом. І що більше Нацбанк рефінансує банки, то більше вони купують валюту. При цьому на готівковому ринку долар, як і раніше, в дефіциті: банки або стягують високі комісійні за продаж валюти, або взагалі не торгують нею.

У таких умовах стабілізація курсу гривні нереальна: попит на долари банків, компаній і населення явно перевищує їх пропозицію. Хоч би скільки НБУ вливав інвалюти в український фінансовий ринок, грошові знаки осідають у банках або в кишенях українців. Це розуміють і в Нацбанку, адже резерви регулятора не безрозмірні. Після проведення валютного аукціону центробанк перестав виходити на міжбанк.

Однак незабаром банкам і населенню просто ні за що буде скуповувати долари: левову частку гривневих коштів НБУ, фінустанов, компаній та українців буде витрачено. При цьому наступного року Нацбанк не зможе істотно нарощувати гривневу грошову масу, тобто друкувати нові грошові знаки для надання фінустановам позик. Одна з умов Міжнародного валютного фонду, що надав Україні кредит на $16,5 млрд, — приріст монетарної бази (готівкових коштів в обігу й резервів банків) у 2009 році не повинен перевищувати 11%. Для України це дуже низький показник: торік монетарний агрегат збільшився на 48%, у січні—жовтні 2008-го — на 22%.

Фінансовий експерт Ерік НАЙМАН вважає, що момент насичення українського ринку доларами близький. "Найгірше на валютному ринку вже позаду. Найближчим часом курс гривні встановитися на рівні 7,0 UAH/USD", — вважає експерт. Утім, це може трапитися вже після новорічних свят, коли заощадження в нацвалюті багатьох українців буде витрачено, населення може кинутися продавати долар, щоб купити новий дефіцитний грошовий знак — гривню. Або навіть у грудні, коли компанії традиційно наприкінці року погашатимуть податкові зобов’язання у великих обсягах.

Автор: Олена ШКАРПОВА, "Галицькі контракти"
Обговорити на форумі