друкувати


Умови які один одному висувають БЮТ і ПР

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2008-12-04 04:41:57

На закритому засіданні фракції БЮТ переважна більшість депутатів висловилися за коаліцію з Партією регіонів.

На закритому засіданні Фракції БЮТ, Прем'єр-міністр Юлія ТИМОШЕНКО обговорювала з колегами питання про добровільну відставку з прем'єрського поста. Проте прийшла до висновку, що гарно піти у неї не вийде. Адже для зняття її з посади необхідна воля більшості депутатів. А якщо врахувати, що на її місце в умовах кризи особливо ніхто не претендує, нардепи можуть не відпустити прем'єра, більш того звинуватять її в спробі піти від відповідальності.

За словами джерела, переважна більшість депутатів висловилися за коаліцію з Партією регіонів, бо варіант створення коаліції з Партією регіонів у БЮТ попередньо обговорювався і був заздалегідь ухвалений бізнес-частиною фракції.

Проте, бютівці побоюються, що потенційні партнери можуть кинути їх на першому ж етапі реалізації домовленостей: при голосуванні у парламенті за прем'єра. Крім того, є ризик, що Президент не подасть кандидатуру ТИМОШЕНКО на цей пост. Що може бути предметом потенційних, паралельних домовленостей ЮЩЕНКА та регіоналів, направлених не просто на нейтралізацію ТИМОШЕНКО, а на її публічне усунення від влади з ганьбою.

Джерела у фракції БЮТ повідомляють про умови, що висувають один одному БЮТ і ПР, домовляючись про нову коаліцію у ВРУ, це насамперед рівний поділ губернаторів та посад у Кабміні. Наголошується, що ПР зокрема, наполягає на тому, щоб ПЕК дістався Андрію КЛЮЄВУ. Іншою важливою умовою, є те, що посада Прем'єра залишається за ТИМОШЕНКО, а ПР пропонують пост спікера. На це крісло претендують Олександр ЛАВРИНОВИЧ або Віктор ЯНУКОВИЧ. Партія Регіонів наполягає на внесенні змін до Конституції, головним з яких має бути обрання Президента України Верховною Радою. І найважливіще у цьому – повноваження діючої ВР продовжили до 2015-го! У свою чергу БЮТ ніби наполягає на збереженні европейського вибору та невтручанні ПР у мовну політику, а в обмін регіонали просять заморозити питання вступу до НАТО.

Автор: Андрій КАТРИН-МИХАЙЛЕНКО, www.KOLOMYYA.org
Обговорити на форумі