друкувати


Рішення глав МЗС країн НАТО щодо України

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2008-12-04 12:08:08

Рішення, яке приймуть міністри закордонних справ країн НАТО стосовно готовності України і Грузії приєднатися до ПДЧ, не матимуть принципових відмінностей від тих, які були прийняті главами держав та урядів Альянсу під час зустрічі у Бухаресті у квітні поточного року.

Про це у Брюсселі під час прес-конференції заявив речник НАТО Джеймс АППАТУРАЙ, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

За словами АППАТУРАЯ, 2 грудня буде зроблено першу оцінку прогресу, якого Україна і Грузія досягли у підготовці до виконання Плану дій щодо членства. 3 грудня відбудеться засідання Комісії Україна-НАТО, в якому має взяти участь міністр закордонних справ України Володимир ОГРИЗКО.

Коментуючи можливі результати майбутньої зустрічі, Джеймс АППАТУРАЙ зауважив, що на сьогодні є очевидними два моменти. По-перше, союзники по Альянсу знову висловлять твердий намір підтримувати Грузію та Україну у здійсненні внутрішніх реформ, які наближають їх до стандартів НАТО та роблять ближчими до Альянсу. По-друге, будь-які рішення або резолюції, які прийматимуть міністри, будуть повністю відповідати викладеним у Бухаресті принципам, які залишаються незмінними.

Відповідаючи на запитання журналістів про те, чи можливе входження України і Грузії до Альянсу без виконання Плану дій щодо членства, Джеймс АППАТУРАЙ нагадав, що ПДЧ був введений у 1999 році. Перші три країни Вишеградської групи - Польща, Угорщина та Чеська Республіка приєдналися до НАТО без виконання ПДЧ. Але, саме спираючись на досвід цих держав, ПДЧ був розроблений і був обов'язковим до виконання всім іншим країнам. Таким чином, на сьогодні існуюча процедура передбачає виконання країнами- кандидатами Плану дій щодо членства.

Водночас Джеймс АППАТУРАЙ підкреслив: "Ніхто не може сьогодні казати що вже завтра Україна і Грузія можуть стати членами НАТО, для цього обидві країни повинні здійснити великий обсяг реформ, щоб відповідати стандартам НАТО. При цьому ці реформи окремі для кожної з двох країн. Коли відбудеться майбутнє членство на це запитання ніхто не може дати відповідь, оскільки майбутнє не можна передбачити".

Автор: Андрій КАРТИН-МИХАЙЛЕНКО, за матеріалами Всесвітньої служби УТР
Обговорити на форумі