друкувати


Віктор ЮЩЕНКО: НАТО зацікавлена в Україні не менше, ніж Україна в НАТО

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2008-12-03 06:34:47

Україна – частина глобального світу, який динамічно розвивається. Бажання України приєднатися до НАТО – це прагнення стати частиною найбільш дієвої системи колективної безпеки і розділити спільну відповідальність за спільний простір. На цьому наголосив Президент України Віктор ЮЩЕНКО у своїй статті під назвою "Ми готові, якщо ви готові", яка вийшла друком у виданні International Herald Tribune.

В.ЮЩЕНКО підкреслив, що прагнення України стати членом НАТО – це питання суверенного вибору, стратегічного курсу та цивілізаційного поступу.

Однак Глава держави висловив переконання, що "НАТО зацікавлена в Україні не менше, ніж Україна в НАТО". "У нас є всі підстави стверджувати, що членство України в НАТО зміцнить роль і безпекові можливості Альянсу", – наголошується у статті.

За словами Президента, Україну, безумовно, цікавить ПДЧ, і ми очікуємо на позитивний сигнал Альянсу. Водночас він зазначив, що ПДЧ – це лише одна із сходинок. "Її можна включити у свій шлях, а можна й оминути. Адже це не рішення про членство в Альянсі. Таке рішення буде прийматися тоді, коли будуть готові і Україна, і НАТО", – вважає В.ЮЩЕНКО.

Президент зауважив, що протягом тривалого часу Україна практично діє в рамках ПДЧ. "Україна повністю виконує щорічні Цільові плани співробітництва. Більшість базових критеріїв реформування і наближення до стандартів НАТО виконано, і Збройні Сили України готові до повноцінної інтеграції в об'єднану систему Альянсу. Це, як свідчить практика, важить більше, ніж формальна наявність чи відсутність ПДЧ", – підкреслив Глава держави.

Автор: Оксана ЛАСІЙЧУК
Обговорити на форумі