друкувати


Обрання ЮЩЕНКА головою НСНУ його обмежує

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2008-12-03 06:15:54

Минулої суботи, на з'їзді НСНУ Президента ЮЩЕНКА одноголосно обрано головою партії Народний союз наша Україна.

Директор політико-правових програм Центру Разумкова Юрій ЯКИМЕНКО відповідаючи на питанням: як Ви оцінюєте обрання Президента головою НСНУ, сказав наступне: «Президент визначився на користь формального очолювання Нашої України з тих причин, що він дійсно побачив, що у цих умовах йому важко сподіватись на підтримку будь-якої іншої політичної сили. Тим більше скоро розпочнеться передвиборча кампанія президентських виборів, а можливо і парламентських.

Рішення значною мірою вимушене і прийняте під тиском певних обставин. З іншого боку таке рішення дійсно обмежує тепер можливості Президента в його стосунках з іншими політичними силами. Президент поставив себе в жорсткі рамки, і це слідувало з його виступу на з'їзді щодо можливостей політичного маневру і пошуку компромісу. Він дав згоду на те, щоб політична лінія НСНУ і його політичні погляди сприймались як єдине ціле.

З формально-правової точки зору Президент пішов на ризик. Конституція вказує на те, що Президент України не може займати посад в об’єднаннях громадян. А політична партія входить у категорію „об’єднання громадян”. Відкрилась можливість правової дискусії і ініціювання з боку опонентів певних дій стосовно правомірності таких дій Президента. Але політична доцільність перевищила правову сумнівність такого кроку.

Отже, у подальших кампанія Президент та НСНУ не зможуть вдавати, що вони, певною мірою, незалежні один від одного. Як це вплине на подальші виборчі кампанії залежить від того, як розвиватиметься політичний процес і коли саме відбудуться дві кампанії (парламентська і президентська)».

Автор: Андрій КАТРИН-МИХАЙЛЕНКО для www.KOLOMYYA.org
Обговорити на форумі