друкувати


Україні загрожують страйки звільнених працівників

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2008-12-03 05:17:49

Незабаром в Україні можуть початися страйки звільнених працівників. Але поки що все в руках держави, яка ще може захистити людей від кризи. Різні профспілки цілком природно по-різному оцінюють стан боротьби робітників за їх права. А от експерти відзначають, що соціальні вибухи в Україні можливі.

Директор економічних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин (на фото) вважає, що сьогодні громадські заворушення цілком можна попередити. Економіст, з одного боку, визнає, що зі зростанням рівня безробіття в суспільстві буде зростати і нервозність. За таких обставин ймовірність соціальних бунтів "залежить від того, наскільки зростання кількості звільнень буде масовим і очікуваним".

"Якщо це звільнення буде відбуватися "заднім числом", без попередження, з затримкою соціальних виплат, звичайно, можуть бути страйку. Кожна затримка, відхилення від нормального розвитку подій викликає протестний стан, це природно. Якщо буде те, що зветься системою раннього оповіщення, Робочим скажуть, що де-то за місяць-два відповідні кваліфікації будуть скорочуватися, і пропонується якимось чином сприяти перекваліфікації, по крайній мірі не буде "закручування гайок", серйозних протестів не буде", - вважає економіст.

Він зазначає, що сьогодні подібних явищ цілком можна уникнути. "Якщо буде прийнято низку превентивних заходів, вдасться уникнути соціальних заворушень. Поки що є можливість, у тому числі за допомогою активізації центрів зайнятості, фінансувати подібні заходи", - вважає Василь Юрчишин. - А якщо дані центри не отримають фінансування, ситуація дійсно може стати непередбачуваною".

Джерело: "Подробиці", за матеріалами: УЦЕПД ім.О.Разумкова
Обговорити на форумі