друкувати


Інфляція більша в розвинутих регіонах

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2008-12-02 05:56:34

Науковий співробітник інституту економічних досліджень і політичних консультацій Віталій Кравчук, каже, що на темпи інфляції впливає купівельна спроможність населення. Що вона вища, то більші ціни. А купівельна спроможність залежить від розвитку регіону.

— Навіть коли пропозиція товарів у всіх областях більш-менш подібна, у регіонах з вищою купівельною спроможністю більший є попит. А він впливає на інфляцію, — каже експерт.

Має вплив і монополізація регіону. Якщо нема монополіста, то є стимул завозити продукти з інших областей і створювати конкурентний ринок. Важливою є й наявність місцевого виробництва. Воно забезпечує населення значною частиною продуктів. А ціну привізних підвищує вартість доставки.

Віталій Кравчук прогнозує, що нерівність економічного розвитку регіонів зберігатиметься й надалі. Відповідно й різниця у цінах.

Ціни в регіонах. Темпи росту цін у різних регіонах України суттєво різняться. Наприклад, на Полтавщині ціни ростуть вдвічі швидше, ніж на Тернопільщині.

Інфляція у 2008 р. (дані за 8 міс. 2008 р.)
Полтавська — 18,5
АР Крим — 17,7
Донецька — 17,1
Херсонська — 16,4
Запорізька — 16,3
Київська — 16,1
Львівська — 16,1
Одеська — 15,9
Дніпропетровська — 15,4
Луганська — 15,4
Київ — 15,1
Рівненська — 15,1
Волинська — 15,0
Кіровоградська — 14,9
Хмельницька — 14,9
Україна — 14,8
Севастопольська — 14,7
Чернігівська — 14,7
Миколаївська — 14,4
Черкаська — 14,1
Сумська — 13,7
Харківська — 13,7
Житомирська — 13,4
Ів.-Франківська — 12,9
Чернівецька — 12,8
Вінницька — 12,3
Закарпатська — 9,9
Тернопільська — 8,8

Як відомо, прагнення людини полегшити собі існування спричинилося до технічного прогресу. До того ж цей процес безперервний, тому геніальні інженерні думки відвідують голови як, скажімо академіків, так і добрих ґаздів. За таких обставин на світ з’являються різноманітні технічні винаходи.

Ось, до прикладу, одному коломийському господареві добряче набридло орудувати на своїй присадибній ділянці лопатою. І дорогоцінний час оте копання забирає, і здоров’я не додає, та й без нього на городі не обійтися ніяк. А поскільки чоловік цей до техніки (і не лише до неї) має хист, то став метикувати, як би щось таке змайструвати, щоб воно копало саме, а він лише наглядав і наказував йому. На допомогу прийшла світла інженерна думка й уже незабаром по городі їздив і гуркотів такий собі власноруч сконструйований плужок. Відтоді цей ґазда не дочекається пізніх осінніх чи ранніх весняних днів, щоб повправлятися в оранці своїм безвідмовним винаходом.

Може, й ви, шановні читачі, щось схоже змайстрували? Поділіться своїми винаходами з нами.

Джерело: Оксана КРОХМАЛЮК, "Вільний голос"
Обговорити на форумі