друкувати


У 1-му кварталі 2009-го промисловість скоротиться на 10%

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2008-11-27 03:46:18

26 листопада 2008 р. Кабінет міністрів України зробить другу спробу затвердити макроекономічні показники на 2009 р. Прем’єр-міністр Юлія ТИМОШЕНКО вже попередила, що оптимістичними ці цифри не будуть, — повідомляє інтернет-видання Форпост.

Директор економічних програм Центру Разумкова Василь ЮРЧИШИН пояснив, що в даний момент немає жодного макроекономічного показника, щодо якого можна було б сформувати більш-менш збалансований прогноз. "Адже макропрогноз — це не просто набір параметрів. Це взаємозв’язана економічна система, яка відображається через деякі показники. Я не бачу зараз стійкого макроекономічного середовища для України, особливо на початок наступного року", — сказав він. На думку експерта, попередні показники мають умоглядний характер. "Ті показники, які я бачив, достатньо оптимістичні", — додав він.

За словами пана ЮРЧИШИНА, зараз розглядаються два сценарії щодо макропоказників — позитивний і помірний. "У позитивному передбачається навіть зростання. Я не розумію, за рахунок яких чинників може йти мова про зростання, і також не бачу, що може стримати падіння. На жаль, для української економіки, яка вкрай нереструктурована, дуже залежна від сировини, — як за імпортом, так і за експортом — я не бачу, чому повинно відбутися таке скромне погіршення позицій", — відзначив він.

Експерт спрогнозував, що перший квартал наступного року, ймовірно, принесе Україні падіння промисловості на рівні 10% і більше. Втім, визнав, що якщо влада докладатиме зусилля, то надалі ситуація дещо покращає — але не настільки, щоб "вийти на плюс".

Говорять, що оптимістичний варіант розвитку подій пов’язаний з майбутніми виборами — мовляв, ці цифри призначені, у першу чергу, для виборців. Узяти хоча б 2008 року — в показники закладалося неабияке зростання промисловості і низький рівень інфляції. Макропрогноз переглядався лише в березні, хоча давно було зрозуміло, що, наприклад, інфляція до кінця березня вже досягала річного показника.

"Я б не пов’язував такі показники безпосередньо з виборами. Хоча, звичайно ж, тут є політичний контекст, тому що якщо зараз уряд напише, що наступного року буде мінус п’ять, це викличе додаткову хвилю критики на його адресу. Але є ще і чинник звички. Мінекономіки останні роки подає декілька сценаріїв розвитку подій, але, як правило, всі вони достатньо оптимістичні", — розповів пан ЮРЧИШИН.

Таким чином, політизування економічних розрахунків, пов’язане з політичною невизначеністю і жорстким протистоянням всіх гілок влади плюс звичка Мінекономіки давати позитивні прогнози приводить до такої "прикрашеної" картини, — яка, швидше за все, і обговорюватиметься на засіданні уряду.

Автор: Соломон ЛІБЕРМАН
Обговорити на форумі