друкувати


Роман ТКАЧ: Ми боїмося, що Рух розчиниться у БЮТі

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2008-11-27 12:23:32

Але і не хочемо дійти до ситуації, коли НРУ дійсно розколеться. Тому спробуємо у спокійній обстановці обговорити шляхи виходу з того, що є Конфлікт в лавах Народного Руху України, схоже, тільки посилюється. Нагадаємо, керівники Львівської, Івано-Франківської і Тернопільської організацій НРУ Ярослав Кендзьор, Роман Ткач та Іван Сотойко дали недвозначно зрозуміти, що всіма силами домагатимуться вотуму недовіри голові партії Борису ТАРАСЮКУ.

Три вищезазначені керівники обласних осередків Руху впевнені, що метою нещодавнього партійного з'їзду було тільки одне – бажання Бориса ТАРАСЮКА виключити з Руху незгодних з його політичними планами. Власне, виключити саме їх – ТКАЧА, КЕНДЗЬОРА і СТОЙКА, бо саме вони вкрай опираються ідеї ТАРАСЮКА «розчинити» НРУ в БЮТі.

Про нинішні настрої в НРУ, підготовку до партійної конференції і можливості діалогу всередині партії в інтерв'ю ІМК («ІнтерМедіа консалтинг») розповів нардеп від НУ-НС, один з «дисидентів» - членів НРУ Роман ТКАЧ.

- Що відбувалося на нещодавньому з'їзді НРУ?
- Коли в середу ми прийшли на політраду, досить несподіваною новиною для нас стало те, що в неділю організовується з'їзд. Чому, для чого, з якою метою? Адже виборів же немає формально. Пояснення звучали такі, мовляв, потрібно розібратися з тим, що відбувається в Русі, все обговорити і так далі. Ми подумали, що, може, навпаки добре все це обговорити в спокійній ситуації, коли немає виборів. Тому і погодилися.

Друга несподіванка була в тому, що в суботу в терміновому порядку перенесли місце проведення з'їзду - з університету ім. Драгоманова в кінозал на Банкову, 6. Далі. Традиційно на з'їзд окрім делегатів приїжджають зацікавлені люди. Не має значення, звідки вони. Приїжджають з усіх регіонів України. Так було постійно, вже 18 разів – скільки Рух проводив свої з'їзди. Це ніколи ні в кого не викликало ніякого здивування. Люди реєструвалися як запрошені, сиділи собі осторонь і спостерігали за тим, що відбувається на з'їзді. На цей раз чомусь, через незрозумілі причини, їх почали туди не пускати: мовляв, все, більше місць немає.

- Говорити про ваше виключення з НРУ на з'їзді збиралися?
- На центральному проводі обговорювали два питання. Перший – виключити з партії керівників трьох краєвих організацій. Тобто ТКАЧА, СТОЙКА і КЕНДЗЬОРА. І друге питання – в терміновому порядку оголосити з'їзд не простим, а звітно-виборним. Тоді як звітно-виборчий з'їзд, за нашим статутом, повинен проходити у травні. І ви зрозумійте, у звітно-виборчого з'їзду є своя певна процедура, яка повинна бути витримана і обговорена, зокрема, і з низовими організаціями.

Цього всього не було. Власне, через ці всі причини, які я назвав вищим, і почалося блокування з'їзду.

- Непорозуміння в Русі пов'язані з вашим неприйняттям пробютівськой позиції Бориса ТАРАСЮКА?
- На превеликий жаль, низовим організаціям наша «позиція трьох» підноситься керівником партії таким чином, що, мовляв, є певні рішення з'їзду, а їх не виконують, чим завдають шкоди партії і так далі. Але першопричиною всіх суперечностей в Русі є те, що планомірно – навесні, влітку і восени – все робилося для того, щоб йти на блокування з БЮТ.

- А Ви принципово проти цього?
- Так. Хоча ситуативно ми розуміємо... Ми знаємо рейтинг БЮТ в Західній Україні, наприклад, в тому ж Івано-Франківську та ін. Ми співпрацюємо на рівні депутатів місцевих рад. Тут питань немає. Але співпраця і глибоке блокування (як сталося, наприклад, з партією «Реформи і порядок») - це різні речі. Ви ж самі розумієте, що вже практично не існує такої партії, як «Реформи і порядок».

- Ви боїтеся, що Рух може розчинитися в БЮТ і зникнути взагалі?
- Так, ми боїмося, що Рух просто розчиниться. Я це питання багатьом ставив і, до речі, вам зараз теж хочу поставити. Ну, добре, в Руху рейтинг - 1%. Ми - далеко не найбільш рейтингова партія - що є, те є. Так навіщо БЮТу Рух?

- Поняття не маю. Завжди думав, що це Рух потребує БЮТ...
- Відповідь тут криється дещо глибше. Так, Рух сьогодні, можливо, маловпливова політична сила в суспільстві. Але хто б і що не говорив, у Руху - незаплямована біографія! У нас не було ніяких корупційних скандалів, нічого подібного у нас ніколи не було. Так, ми пережили страшний розкол, вбивство нашого лідера і так далі Але все-таки певне обличчя і вплив в суспільстві ми зберегли. Знову ж таки, я неодноразово наводив приклад: в Івано-Франківській області близько тисячі рухівців - люди при владі. Це сільські голови, голови районних рад, начальники управлінь, депутати. Врешті-решт, глава обласної ради - член центрального проводу Народного Руху. Тому не можна говорити, що Рух вже взагалі не має ніякого впливу.

- Виходить, що Рухом БЮТ може себе в деякій мірі, скажімо так, «вибілити»?
- Давайте говорити відверто: у БЮТі сьогодні немає національно-демократичного забарвлення. Беручи до себе навіть на невигідних умовах Рух, керівництву БЮТ було б вигідно політично показати тут, в Західній Україні, мовляв, ми – сила національно-демократичного напряму, з нами той самий легендарний Рух та ін. Розумієте, як питання стоїть?

- А що Вас особисто не влаштовує в БЮТ?
- У нас ніде в Західній Україні офіційно ні Юлія Володимирівна, ні місцеві бютівці ніколи не піднімають, наприклад, таку актуальну для нас тему, як ОУН-УПА. Ніхто з них ніколи і ніде про це не говорить. На мітинги вони не ходять, ніде їх не видно і не чути. Може, хтось особисто десь і висловлюється із цього приводу, але офіційної позиції немає. Ви зрозумійте, для нас УПА – це доля наших батьків. Ми тут відкидаємо всяку політику.

- Так вас трьох виключили з НРУ чи ні?
- Тоді в неділю був тільки перший етап з'їзду. Я не знаю, коли буде другий етап. Ми ще не розглядали ні питання нашого виключення, ні звітно-виборчі.

- Що плануєте найближчим часом робити?
- У будь-якому випадку, я – прихильник того, що потрібно обговорювати це питання. В суботу ми хочемо скликати 3 проводи краєвих організацій, хочемо запросити туди керівників обласних організацій зі всієї України і запросити голову із заступниками. Ми тільки за діалог. Ми не хочемо дійти до ситуації, коли НРУ дійсно розколеться. Тому спробуємо в спокійній обстановці (не знаю, чи вдасться це) обговорити шляхи виходу з того, що є. Ніколи не буває безвихідних ситуацій.

Я, наприклад, заявляв і ще раз заявляю, що якщо стоятиме питання: або розкол Руху, або моє членство в партії, я готовий (якщо мене в результаті не зрозуміють мої колеги) вийти з партії. Але я не хочу увійти до історії тією людиною, яка розколола Рух.

- А Борис Іванович може увійти в історію такою людиною?
- Кожен своїми вчинками і діями пише історію. Оскільки вчорашній день – це вже теж історія... Я для себе вирішив: якщо мені не вдасться переконати моїх колег в тому, що з БЮТ нам йти неправильно, я вийду з партії. Як би мені не боляче було про це говорити, оскільки я в Русі з 1989 року, фактично створював Рух в Івано-Франківській області.

- Як далі можуть події розгортатися?
- Я вам вже сказав про наш намір обговорити ситуацію за участю всіх. (Я сподіваюся, що виборів зараз ще не буде). У нас існують такі форми роботи, як з'їзд і партійні конференції. Ми скликали в окремих екстрених випадках партійні конференції. Чим вигідна така конференція? Там можна відкрито поспілкуватися. Так от, ми наполягатимемо, щоб наступним кроком було скликання такої партійної конференції. Необхідно ще раз чітко проглянути нашу програму (навіть якщо потрібно взяти програму БЮТ, щоб порівняти) і шукати виходи. Адже не закінчується ж життя на тому, що, умовно кажучи, навесні будуть вибори. У нас є вихід.

- Який, куди і з ким?
- Зараз (і є приклад інших партій) суспільство таки потребує національно-демократичної ідеї. Соціологи сьогодні говорять, що за таку партію готові віддати свої голоси близько 25 відсотків виборців. Ми не претендуємо на це. Але якщо сьогодні сісти за стіл переговорів навіть з уламками Руху, з тією ж УНП, з тим, що залишилося від КУН, з Нашою Україною і почати процес об'єднання в щось єдине і загальне, знову запропонувавши суспільству праві консервативні ідеї, то, я впевнений, що це спрацює.

Автор: Сергій ДОЙКО, ІнтерМедіа консалтинг
Обговорити на форумі